Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš

Útok na Ukrajinu

Británia: Mesto Mariupol je kľúčovým cieľom ruskej invázie na Ukrajine

Britské ministerstvo s odvolaním sa na informácie spravodajských služieb dodalo, že Mariupol je naďalej miestom "intenzívnych a nerozlišujúcich" útokov.

Rusko žiada zasadnutie BR OSN o situácii v ukrajinskom meste Buča

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil priamo Moskvu zo zabíjania civilistov. Rusko obvinenia poprelo a vyhlásilo, že zábery tiel zinscenoval Kyjev.

Orbán vo víťaznom prejave po voľbách označil Zelenského za oponenta

Ruská invázia na Ukrajine zatienila aj predvolebnú kampaň pred maďarskými voľbami. Orbán na diplomatickej scéne konal v súlade s podporou EÚ voči Kyjevu, hoci má dlho blízko k ruskému prezidentovi.

Zelenskyj v odkaze na udeľovaní cien Grammy:Vyplňte ticho vašou hudbou

Po jeho odkaze vystúpil americký spevák John Legend so svojou piesňou Free, na pódiu sa k nemu pridali ukrajinské hudobníčky Siuzanna Iglidanová a Mika Newton, ako aj poetka Ľuba Jakymčuková.

Zelenskyj: Merkelová a Sarkozy by mali navštíviť mesto Buča

Ukrajinský líder však následne objasnil, že neobviňuje Západ, len si myslí, že jeho krajina má "právo hovoriť o nerozhodnosti".

Prezident Zeman odsúdil vraždenie civilistov na Ukrajine

Podľa rezortu diplomacie Českej republiky ide o ďalší vojnový zločin režimu ruského prezidenta Vladimira Putina.

Po ruskom útoku v Charkove hlásia sedem mŕtvych

Gubernátor susednej Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko medzitým vyzval jej obyvateľov, aby odišli z oblasti vzhľadom na hrozbu vojenskej eskalácie.

Zelenskyj oznámil nový mechanizmus pre vyšetrovanie vojnových zločinov

Rozhodol som sa na Ukrajine vytvoriť špeciálny justičný mechanizmus, ktorý bude vyšetrovať každý zločin okupantov v našej krajine, uviedol Zelenskyj vo videopríhovore.

Ruský útok na nemocnicu si vyžiadal jednu obeť, tvrdí miestny činiteľ

Ukrajina cez víkend informovala, že po tom, čo sa Rusko stiahlo z oblastí v okolí hlavného mesta Kyjev, usiluje sa svoju ofenzívu presmerovať na juh a východ Ukrajiny.

Scholz pre vojnové zločiny v Buči avizoval zavedenie nových sankcií

Tieto zločiny páchané ruskými ozbrojenými silami musíme neúprosne vyšetriť, zdôraznil Scholz.,aktualizované 

Na správy o zabíjaní civilistov v Buči reagovali OSN, Johnson i Macron

Správy týkajúce sa zabíjania civilistov v meste Buča ležiacom v Kyjevskej oblasti, odkiaľ sa ruská armáda nedávno stiahla, sa objavili v sobotu.

Pri ostreľovaní v Mykolajive zahynula jedna osoba, 14 je zranených

Mykolajiv, kde sa nachádza jeden z najväčších prístavov na Ukrajine, bol terčom ťažkého ostreľovania zo strany ruskej armády, ktorá sa ho v úvodnej fáze invázie neúspešne snažila ovládnuť.

Prokuratúra Ukrajiny: V Kyjevskej oblasti našli 410 mŕtvych civilistov

Správy týkajúce sa zabíjania civilistov v meste Buča ležiacom v Kyjevskej oblasti, odkiaľ sa ruská armáda nedávno stiahla, sa objavili v sobotu.

Rusi žijúci v SR protestovali v Bratislave proti vojne na Ukrajine

Pred ambasádou zúčastnení zapálili sviečky a minútou ticha vyjadrili smútok a solidaritu s obyvateľmi Ukrajiny, ako aj obeťami vojny.

Ruské ministerstvo obrany popiera zabíjanie civilistov v Buči

Rezort obrany tvrdí, že v čase, kým bola Buča pod kontrolou ozbrojených síl Ruskej federácie, nebol zranený či zabitý ani jeden miestny obyvateľ.

V Buči našli ďalší masový hrob; Zelenskyj obvinil Moskvu z genocídy

Ukrajinskí záchranári objavili za kostolom v centre mesta Buča zákop, v ktorom našli 57 tiel.

ČR: Udalosti v Buči predstavujú ďalší vojnový zločin Putinovho režimu

Rusko je barbarskou krajinou a zaslúži si maximálnu možnú izoláciu, povedal bývalý vysoký predstaviteľ NATO a českej armády Petr Pavel.

D. Peskov: Plyn je len prvou komoditou pre platby v rubľoch

Uvalenie sankcií zo strany USA, Európskej únie, ako aj ďalších krajín na Moskvu po invázii Ruska na Ukrajinu dostalo ruskú ekonomiku do najväčšej krízy od rozpadu Sovietskeho zväzu v roku 1991.

Reznikov chce, aby ruské jednotky stíhal tribunál ako v Norimbergu

Norimberský proces bol medzinárodný vojnový tribunál, ktorého cieľom bolo potrestanie najťažších vojnových zločinov spáchaných počas druhej svetovej vojny silami nacistického Nemecka.

Zverstvá v Buči odsúdili NATO, USA aj Francúzsko

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vyjadril šok a zdesenie zo záberov z Buče, kde v uliciach ležali na ceste mŕtve telá desiatok ľudí.

Banská Bystrica vyhlasuje ďalšiu zbierku pre Ukrajinu

Primátor Ján Nosko sa v tejto súvislosti poďakoval všetkým ľuďom, ktorí podali pomocnú ruku, a vyjadril nádej, že dostatok pomoci príde aj v nadchádzajúcich dňoch.

Heger: Barbarské vyčíňanie ruských vojakov bude tvrdo potrestané

Barbarské vyčíňanie ruských vojakov na Ukrajine je šokujúce a bude medzinárodnou verejnosťou tvrdo potrestané, reagoval Heger na zábery z mesta Buča.

Pápež opäť odsúdil vojnu na Ukrajine, označil ju za svätokrádežnú

Bohoslužba, na ktorej sa zúčastnilo asi 12.000 veriacich, sa konala v meste Floriana ležiacom neďaleko maltskej metropoly Valletta.

Čaputová: Buča je symbolom hrôzy na Ukrajine

V meste Buča ležiacom v Kyjevskej oblasti našli ukrajinské jednotky po odchode ruských síl masový hrob, kde bolo pochovaných takmer 300 ľudí.

Pediatrov je v SR málo, nápor zvyšujú deti prichádzajúce z Ukrajiny

Zdravotná starostlivosť je podľa odborníčky Ministerstva zdravotníctva SR zabezpečená pre všetky deti, avšak na neakútne vyšetrenie je potrebné si počkať.

Nemecko odsúdilo zabíjanie civilistov v Buči, žiada ďalšie sankcie

Ukrajinské jednotky v meste po odchode ruských jednotiek našli masový hrob, kde bolo pochovaných takmer 300 ľudí, a pozdĺž ulíc ležali ďalšie desiatky mŕtvol.

Pellegrini trvá na odchode Mikulca, podľa Sulíka sa má v čom zlepšovať

Pellegrini kritizoval Mikulca najmä za nezvládanie manažovania migračnej krízy.

V Mariupole bol zabitý litovský filmový režisér Mantas Kvedaravičius

Mantas Kvedaravičius bol známy najmä vďaka svojej dokumentárnej snímke z konfliktnej zóny s názvom Mariupolis, ktorá mala premiéru v roku 2016 na Medzinárodnom filmovom festivale Berlinale.

Vedúci ruskej delegácie: Na vrcholné stretnutie o Ukrajine je skoro

Medinskij vo svojom príspevku na internete napísal, že nezdieľa optimizmus ukrajinských vyjednávačov o možnosti rozhovorov medzi prezidentmi.

Šimečka a Bittó Cigániková ocenili vyhostenie ruských diplomatov

Šimečka ocenil, že vláda k tomu pristúpila, hoci to podľa neho malo prísť skôr.

Vereščuková: Ruské sily uniesli už 11 ukrajinských primátorov

Vicepremiérka dodala, že o prípadoch unesených primátorov budú informovať Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK), OSN a ďalšie organizácie.

Ukrajinská ekonomika by tento rok mohla klesnúť až o 40 %

Vojna na Ukrajine sa odrazí aj na vývoji svetovej ekonomiky a globálneho obchodu. Poukázali na to ostatné odhady zo strany viacerých svetových organizácií.

Sulík: Ak to bude nevyhnutné, mali by sme za plyn zaplatiť v rubľoch

Na riešenie aktuálnej situácie máme podľa Sulíka čas približne šesť týždňov. Poslednú faktúru za plyn SPP zaplatil koncom marca, ďalšia je splatná až 20. mája.

Čína uviedla, že úmyselne neobchádza sankcie proti Rusku

Vyjadrenia Pekingu, ktorý odmieta odsúdiť ruský útok na Ukrajinu a opakovane kritizoval západné sankcie ako nezákonné, sú naďalej nejednoznačné.

Svetová obchodná organizácia prudko zhoršila odhad vývoja obchodu

Európska únia čelí nedostatku slnečnicového oleja. Ukrajina sa na celosvetovom obchode s touto komoditou podieľa takmer 47 % a Rusko zhruba 30 %.

Ukrajina označila zabitie civilistov v meste Buča za úmyselný masaker

Ukrajinské jednotky v meste po odchode ruských jednotiek našli masový hrob, kde bolo pochovaných takmer 300 ľudí, a pozdĺž ulíc ležali ďalšie desiatky mŕtvol.

Rusko naďalej vo veľkých objemoch posiela do Európy plyn cez Ukrajinu

V sobotu (2. 4.) sa cez ukrajinské územie smerom na západ transportovalo 108,1 milióna m3 plynu. Zmluvne maximálne možné vyťaženie je 109 miliónov m3 denne.

Rezort vnútra: Cez hranice v sobotu prešlo viac ako 3200 Ukrajincov

Celkovo Slovensko zaznamenalo od vypuknutia vojny na Ukrajine 298.257 utečencov. O dočasné útočisko požiadalo od 1. marca celkovo 60.394 osôb.