Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila

Útok na Ukrajinu

Jourová: CoFoE po vojne na Ukrajine žiada sebestačnejšiu EÚ

Vojna na Ukrajine je vojna v Európe. Nepochybne sa to premietne do záverov konferencie, ale myslím si, že to skôr posilní niečo, čo sme už mali aj pred vojnou, opísala situáciu Jourová.

ANALÝZA TÝŽDŇA: Rusko-ukrajinský konflikt prinesie stagfláciu

Kríza výrazne vplýva na sektor automobilovej výroby, ktorý mal už pred konfliktom na Ukrajine problémy s nedostatkom čipov, rôznych surovín a komodít a s ich vysokými cenami.

Ľudia v ukrajinskom Melitopole protestovali proti zadržaniu starostu

Ruské jednotky začali obliehať mesto Melitopoľ niekoľko dní po tom, ako Rusko 24. februára napadlo Ukrajinu. V meste sa však odvtedy sporadicky konajú protesty.

Boje severozápadne od Kyjeva pokračujú

Ruská armáda zjavne preskupuje svoje sily, možno na novú ofenzívu, ktorá by sa mohla o niekoľko dní zamerať na hlavné mesto Kyjev, uviedlo v piatok britské ministerstvo obrany.

Na hraniciach s Ukrajinou vybavili za posledných 24 hodín 9581 osôb

Na hraničnom priechode Ubľa vybavili 1794 osôb, z toho od piatka od 20.00 h do soboty do 6.00 h ich bolo 302.

Vereščuková: Na Ukrajine sa otvorí niekoľko humanitárnych koridorov

Podľa mestského zastupiteľstva zomrelo v Mariupole počas 12 dní ruského ostreľovania a blokády mesta už najmenej 1582 civilistov.

Roskosmos: Sankcie voči Rusku môžu ohroziť ISS a spôsobiť jej pád

Na ISS sa momentálne nachádzajú štyria astronauti NASA, dvaja ruskí kozmonauti a jeden európsky astronaut, píše agentúra AP.

Španielsko je jednou z možností, ako znížiť závislosť od ruského plynu

Dodávky z Ruska v súčasnosti pokrývajú až 40 % spotreby plynu v EÚ, pričom najmä Nemecko a východoeurópski členovia bloku sú obzvlášť závislí od ruského plynu.

Už aj reštaurácie v USA odrážajú sympatie k Ukrajine a hnev na Rusko

V texaskom Austine majiteľka reštaurácie Varda Monamourová, ktorá sa narodila na Kryme, jednoducho vytrhla slovo "Russian" z exteriéru svojej reštaurácie, predtým známej ako Russian House.

Na koncerte pre Ukrajinu v Spišskej Novej Vsi vystúpia miestni umelci

Mesto Spišská Nová Ves sa zapája do pomoci pre utečencov z Ukrajiny viacerými aktivitami. Okrem zbierky materiálu i financií, či spomínaného koncertu, poskytuje ubytovanie v mestských hoteloch.

ISW:Ruské jednotky, ktoré sa snažia obkľúčiť Kyjev, si vzali prestávku

ISW vo svojej správe poznamenal, že ruský prezident Vladimir Putin údajne vykonáva personálne čistky, ktoré sa dotkli aj zamestnancov tajných služieb.

Gröhling: Dieťa z Ukrajiny sa odporúča zaradiť do ročníka podľa veku

Šéf rezortu školstva poznamenal, že v školách si nastavia jazykový kurz, aby si žiak osvojil slovenčinu.

Pre ukrajinské mesto Sumy vyhlásila Banská Bystrica zbierku

Medzi nedostatkový tovar patria momentálne v Sumy i plienky pre deti a dospelých, alebo čistiace prostriedky, uviedla Zuzana Gajdošíková.

Španielsko prijalo 25 ukrajinských detí s rakovinou

Federácia uviedla, že dúfa, že bude môcť priviesť z Ukrajiny ďalších detských onkologických pacientov spolu s ich rodinami, ktorí sa budú liečiť v nemocniciach v Barcelone, Valencii a Andalúzii

Argo nevydá Lukianenkove knihy, pretože podporil inváziu na Ukrajinu

Lukianenko v súvislosti so spormi o používaní ruštiny ako úradného jazyka na Ukrajine zakázal prekladať svoje knihy do ukrajinčiny, pretože - ako vyhlásil - k moci sa dostali nacisti a vrahovia.

Ruské jednotky začali ostreľovať civilné ciele v meste Mykolajiv

Ruské sily podľa Kima strieľali náhodne, aby zakryli svoj pohyb. Bezprostredne neboli hlásené žiadne obete na životoch, len jeden muž bol zranený letiacimi črepinami, dodal Kim.

Ukrajina obvinila Rusko z únosu starostu mesta Melitopol

Melitopol padol do rúk ruských vojakov takmer pred dvoma týždňami a Fedorov v stredu pre BBC povedal, že obyvatelia s Rusmi nijako nespolupracujú.

Chorvátsko: Dron sme nedokázali zachytiť, nemal transpondér

Bezpilotné lietadlo ruskej výroby sa v noci zo štvrtka na piatok zrútilo na predmestí Záhrebu, do chorvátskeho vzdušného priestoru vstúpilo z Maďarska.

Pentagón zatiaľ nezaznamenal bieloruské jednotky na ukrajinskom území

Nemenovaný predstaviteľ amerického rezortu obrany v piatok uviedol, že ruské sily od 24. februára, keď sa začal ruský útok na Ukrajinu, odpálili z Bieloruska na Ukrajinu viac ako 80 rakiet.

Utečencov z Ukrajiny majú v Prahe presúvať do telocviční

Novinky.cz píšu, že v Juhomoravskom kraji museli z finančných dôvodov pristúpiť k ukončeniu ubytovania utečencov v hoteloch - odísť by z nich mali najneskôr budúcu stredu.

Kremeľ nepotvrdil správy o stretnutí Schrödera s Putinom

Schröder stál na čele nemeckej vlády medzi rokmi 1998 a 2005. V Nemecku je vnímaný kontroverzne pre svoje proruské názory a angažovanosť v ruských energetických spoločnostiach.

Medzinárodný trestný súd: Útoky na civilistov na Ukrajine sú zločin

Medzinárodný trestný súd v Haagu minulý týždeň začal so súhlasom 39 členských štátov vyšetrovanie konfliktu na Ukrajine.

Premiérka Litvy sa pridala k polovojenskej dobrovoľníckej organizácii

Členovia LŠS absolvujú základný vojenský výcvik a ako dobrovoľníci potom pomáhajú - podľa potreby - polícii alebo armáde s určitými úlohami.

Čínsky veľvyslanec pri OSN vyzval na zničenie chemických zbraní

Čang Ťün vyhlásil, že jeho slová by mali povzbudiť každú krajinu, ktorá ešte nezničila svoje zásoby chemických zbraní, aby tak čo najskôr urobila.

Europarlament spustil web v ukrajinčine, ide podľa návrhov CoFoE

Dianie na Ukrajine, podľa piatkových vyjadrení eurokomisárov Věry Jourovej a Maroša Šefčoviča pre TASR, definitívne poznačí aj záverečnú správu CoFoE, ktorá bude predložená v máji tohto roku.

Maďarské gripeny vzlietli dvakrát pre narušenie vzdušného priestoru

V prvom prípade narušenia zo skorého rána sa neskôr zistilo, že išlo o dron letiaci z Ukrajiny, ktorý sa následne zrútil v Záhrebe.

Radičová: Klub Madrid chce tribunál, ktorý by odsúdil ruskú agresiu

Radičová zdôraznila tiež, že treba rázne povedať, že urobíme všetko, čo treba, aby bol na Ukrajine mier.,aktualizované 

Ukrajinská delegácia hovorila na CoFoE o následkoch ruskej agresie

Mezencevová tvrdí, že Ukrajina je na celom svete vnímaná ako demokratický štát a teraz aj ako symbol slobody a solidarity.

YouTube blokuje kanály spájané s ruskými médiami platenými štátom

Ako dôvod pre tento krok spoločnosť uviedla, že jej pravidlá zakazujú zverejňovanie takého obsahu, ktorý popiera, bagatelizuje alebo príliš zjednodušuje dobre zdokumentované násilné udalosti.

Šefčovič: Vojna na Ukrajine ovplyvní aj CoFoE

Šefčovič priznal, že po tejto vojne si nevie predstaviť budúcnosť Európy bez Ukrajiny.

Rusko má v pláne teroristický útok v oblasti Černobyľa, tvrdí Ukrajina

Rozviedka informovala, že jadrová elektráreň, ktorá je pod kontrolou ruských jednotiek, je úplne odpojená od monitorovacích systémov prevádzkovaných Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu.

Európska únia predložila štvrtý balík sankcií proti Rusku

EÚ podobne ako ďalší západní spojenci vrátane USA zrušia Rusku status najvyšších výhod, čo znamená, že Únia bude môcť uvaliť clá na ruské tovary, alebo úplne zakázať ich dovoz.

EÚ poskytne ďalších 500 miliónov eur na vojenskú pomoc pre Ukrajinu

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová avizovala po skončení summitu štvrtý balík sankcií voči Rusku.

Ruský oligarcha Ojf opúšťa Berov Arnhem

Päťdesiatosemročný Rus s okamžitou platnosťou rezignoval na miesto v predstavenstve klubu.

Ukrajina očakáva inváziu jednotiek z Bieloruska

Ukrajina len pred niekoľkými hodinami obvinila Rusko, že v piatok popoludní ostreľovalo z ukrajinského vzdušného priestoru obce na bieloruskom území.

Predstavitelia zo Západu potvrdili smrť ruského generála na Ukrajine

Gerasimov, náčelník generálneho štábu 41. ruskej armády, údajne prišiel o život spolu s ďalšími, nemenovanými, ruskými dôstojníkmi.

V Mariupole zahynulo najmenej 1582 civilistov, tvrdí vedenie mesta

Mariupol je bez vody, plynu a elektriny a od 2. marca aj bez komunikačného spojenia s okolitým svetom.

EÚ chce znížiť svoju závislosť od dovozu potravín, liekov a surovín

EÚ plánuje takisto zvýšenie výroby liečiv rovnako ako investície do výskumu a vývoja v oblasti zdravotníctva a digitálnych technológií.

Biden: Ak sa NATO zapojí do konfliktu, vypukne tretia svetová vojna

Spojené štáty v piatok oznámili, že v spolupráci so svojimi spojencami pripravujú nový balík opatrení, ktoré ešte viac izolujú Rusko vo svetovom meradle.

Ukrajina tvrdí, že Rusko z jej priestoru útočilo na obce v Bielorusku

Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov v správe zverejnenej na sociálnej sieti Facebook varoval bieloruských občanov, že ruské sily pripravujú útok tohto druhu.