Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Útulkovo

Na mieste starej usadlosti v Stožku vznikol rodinný farmársky park

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Myšlienka vytvoriť zážitkové miesto pre rodiny s deťmi prišla v roku 2020.

Stožok 17. júla (TASR) - Na mieste starej usadlosti v obci Stožok v Detvianskom okrese vznikol rodinný farmársky park. Súčasťou bude aj možnosť kontaktu s domácimi zvieratami. TASR o tom informovala Zuzana Jóbová z Krajskej organizácie cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus s tým, že pre verejnosť ho otvoria v piatok (19. 7.).

Majiteľ parku Tomáš Fecko dodal, že návštevníkov čaká kŕmenie, česanie a pozorovanie správania rôznych zvierat, ako sú kone, kozy, husi, kačky, sliepky, psy a mačky. Aktuálne v parku zveľadili časť pri rybníku, kde vznikla oddychová zóna pod korunami stromov. Pre rodiny s deťmi sú v parku pripravené súťaže v rôznych interaktívnych a náučných kvízoch zo zvieracej ríše, ale aj ochrany životného prostredia. Pre školy pripravujú farmárske hry. Do súťaže zapoja jednotlivé triedy a súťažiť sa bude aj medzi viacerými školami navzájom. Spočívať bude vo vedomostnom kvíze o farmárčení a tradíciách, praktickej časti a aj náhode.

Manželia Feckovci sa pôvodne chceli usadiť na samote. Myšlienka vytvoriť zážitkové miesto pre rodiny s deťmi prišla v roku 2020. Od tej doby majitelia postupnými krokmi park budujú. K dispozícii je aj zážitkové ubytovanie v karavanoch pre sedem osôb. "Pre cyklistov sa Farmársky park môže stať jednou zo zastávok, pretože sa nachádza na spojnici Hontianskej a Podpolianskej cyklomagistrály," zdôraznila Jóbová.

Projekt finančne podporila Rozvojová agentúra Banskobystrického samosprávneho kraja sumou 5800 eur cez členský príspevok v oblastnej organizácii cestovného ruchu Turistický Novohrad a Podpoľanie.