Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Útulkovo

Na novozélandskú pláž zrejme vyplavilo najvzácnejšiu veľrybu na svete

Na snímke pozostatky najvzácnejšej veľryby na svete, ktoré našli na pláži v južnej provincii Otago 5. júla 2024. Foto: TASR/AP

Nález bol dostatočne čerstvý na vykonanie pitvy, ktorá môže poskytnúť bližší pohľad na doteraz neznámy spôsob života vorvaňovcov, dodali vedci.

Wellington 17. júla (TASR) - Na pláži na Novom Zélande sa zrejme našli pozostatky najvzácnejšej veľryby na svete. Ide zrejme o vorvaňovca druhu Mesoplodon traversii, ktorého sa vedcom zatiaľ nepodarilo zachytiť živého. Nález ešte musí potvrdiť genetická analýza. Na základe správ agentúr AP a AFP píše TASR.

Podľa vyjadrenia vedcov sa pozostatky neznámeho, päť metrov dlhého živočícha našli ešte 4. júla neďaleko ústia rieky v južnej provincii Otago. Novozélandskí odborníci na morské živočíchy ho identifikovali ako samca vzácneho druhu vorvaňovca.

Nález bol dostatočne čerstvý na vykonanie pitvy, ktorá môže poskytnúť bližší pohľad na doteraz neznámy spôsob života vorvaňovcov, dodali vedci. Telo veľryby bolo dočasne uložené v chladiacom zariadení a genetické vzorky boli odoslané na Aucklandskú univerzitu, ktorá spravuje novozélandský archív veľrybích tkanív. Spracovanie DNA a konečná identifikácia môže trvať niekoľko týždňov až mesiacov.

Výskumníci budú pri plánovaní vhodného spôsobu skúmania spolupracovať s miestnymi kmeňmi Morov. Domorodí obyvatelia Nového Zélandu považujú veľryby za taonga – "posvätný poklad" kultúrneho významu.

Vorvaňovce druhu Mesoplodon traversii sú podľa miestnych vedcov jedným z najmenej prebádaných druhov veľkých cicavcov súčasnosti. Od 18. storočia bolo na celom svete zdokumentovaných iba šesť jedincov. Druh bol prvýkrát opísaný v roku 1874 len na základe spodnej čeľuste a dvoch zubov nájdených na Chathamských ostrovoch pri východnom pobreží Nového Zélandu. Tie spolu s kostrovými pozostatkami dvoch ďalších exemplárov nájdených na Novom Zélande a v Čile vedcom umožnili potvrdiť objav nového druhu.

Prvý nepoškodený exemplár vedci identifikovali, keď v roku 2010 v zálive Bay of Plenty uviazla matka s mláďaťom. Ďalší exemplár pribudol do zbierky v roku 2017 po uviaznutí v Gisborne.

Podľa ministerstva ochrany prírody na Novom Zélande od roku 1840 zaznamenali viac ako 5000 prípadov uviaznutia veľrýb.