Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Útulkovo

OSUDNÁ TURISTIKA: V Južných Karpatoch medveď usmrtil mladú ženu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Medvede v Rumunsku viackrát zaútočili na turistov a prehľadávali odpadkové kontajnery v obciach a mestách vrátane Brašova pri snahe o nájdenie potravy.

Bukurešť 10. júla (TASR) - Žena zahynula po útoku medveďa počas turistiky v rumunských Južných Karpatoch. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním na stredajšiu správu rumunskej tlačovej agentúry Mediafax.

Medveď zaútočil na 19-ročnú ženu v utorok večer v pohorí Bucegi južne od mesta Brašov, vyplýva z výpovede svedka, ktorý kontaktoval záchranné zložky. Horskí záchranári a policajti našli telo ženy približne hodinu po hlásení. Medveďa, ktorý sa ich tiež snažil napadnúť, zastrelili.

V rumunských Južných Karpatoch žije podľa odhadov úradov asi 8000 medveďov. Rumunsko má po Rusku druhú najväčšiu medvediu populáciu v Európe, píše DPA.

Medvede v Rumunsku viackrát zaútočili na turistov a prehľadávali odpadkové kontajnery v obciach a mestách vrátane Brašova pri snahe o nájdenie potravy.

V reakcii na najnovšiu tragédiu vyzval rumunský minister životného prostredia Mircea Fechet na zvýšenie kvót na odstrel medveďov. Minister v minulosti požadoval, aby bolo ročne odstrelených 500 medveďov, no po konzultácii s ostatnými inštitúciami sa toto číslo znížilo na 220.

Agresívne medvede opakovane prevážajú do iných regiónov Rumunska, no táto metóda nepomáha, povedal Fechet pre rozhlasovú stanicu Antena 3 CNN. Podľa jeho slov to vedie len k "presúvaniu problému z jedného okresu do druhého".