Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 1. júl 2024Meniny má Diana
< sekcia Útulkovo

Počet rysov španielskych sa výrazne zvýšil a už nie sú ohrozený druh

Na archívnej snímke rys. Foto: TASR Milan Kapusta

Podľa IUCN žilo v roku 2001 vo voľnej prírode Pyrenejského polostrova iba 62 dospelých jedincov tohto druhu mačkovitej šelmy. V roku 2022 sa ich počet zvýšil na 648 a v súčasnosti už presahuje 2000.

Ženeva/Madrid 20. júna (TASR) – Populácia dospelých jedincov rysa španielskeho sa od začiatku tohto tisícročia zvýšila viac než desaťnásobne a týmto šelmám už nehrozí bezprostredné vyhynutie. Vyplýva to zo štvrtkového rozhodnutia Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov (IUCN). TASR informuje na základe správy agentúry Reuters a AP.

Podľa IUCN žilo v roku 2001 vo voľnej prírode Pyrenejského polostrova iba 62 dospelých jedincov tohto druhu mačkovitej šelmy. V roku 2022 sa ich počet zvýšil na 648 a v súčasnosti už presahuje 2000. IUCN už vo svojom červenom zozname zmenila stupeň ohrozenia rysa z "ohrozený" na zraniteľný.

Francisco Javier Salcedo Ortiz, koordinátor projektu LIFE Lynx-Connect, ktorý viedol záchranu rysa španielskeho, označil toto zvýšenie populácie za "dosiaľ najväčší nárast u mačkovitého druhu dosiahnutý ochranárskym úsilím". Vyzdvihol úsilie širokého spektra osôb zapojených do záchrany rysa: vlastníkov pôdy, poľnohospodárov, poľovníkov i Európskej únie, ktorá poskytla finančnú a logistickú podporu.

IUCN však upozorňuje, že pozitívny vývoj môžu zvrátiť rôzne hrozby, okrem iného aj choroby šírené domácimi mačkami a králikmi, ktorými sa rys živí. Takisto ho ohrozuje aj pytliactvo či usmrcovanie rysov na cestách.

Rys španielsky je mačkovitá šelma, ktorá žltými očami a krátkym čiernym chvostom pripomína iné druhy rysov, opisuje Reuters. Je však výrazne menší ako jeho príbuzní, od ktorých sa odlišuje aj výraznou čiernou "bradou" tvorenou dlhou srsťou vyrastajúcou z oblasti brady.