Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Útulkovo

Psy v karanténnej stanici majú v každom výbehu bazény na ochladzovanie

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Referent karanténnej stanice Andrej Huťka spomenul, že psy majú v každom výbehu bazény na ochladzovanie, v ktorých sa voda mení dvakrát za týždeň.

Zvolen 10. júla (TASR) - V karanténnej stanici vo Zvolene, ktorá je v správe mesta Banská Bystrica, prijali pre aktuálne horúce počasie viacero opatrení. Týka sa to 47 psov, o ktoré sa v súčasnosti starajú. TASR o tom v stredu informoval Miroslav Strelec z banskobystrického magistrátu.

Dodal, že prevádzka v karanténnej stanici sa začína v skorých ranných hodinách, keď je vonku ešte chladnejšie. Počas dopoludnia sú vyčistené koterce a vyvenčené zvieratá. Popoludní majú siestu v kotercoch. "Druhé kolo venčenia a upratovania nasleduje až v neskorých popoludňajších hodinách, keď sa aspoň čiastočne ochladí vzduch," objasnil.

Referent karanténnej stanice Andrej Huťka spomenul, že psy majú v každom výbehu bazény na ochladzovanie, v ktorých sa voda mení dvakrát za týždeň. "Plánujeme im do traktov zakúpiť a natiahnuť plachty na tienenie, aby na ne v kotercoch nesvietilo stále slnko a neprehrievali sa," povedal.

V období vysokých denných teplôt dávajú zvieratám viac vody. Súčasne im obmedzujú pohyb počas dňa po miestach vystavených slnečným lúčom. Horúce chodníky a cesty dosahujú teploty až cez 50 stupňov Celzia, čo môže podľa Strelca spôsobiť popáleniny na psích labách. "Zvieratá dostali väčšie nádoby na vodu, aby mali v lete dostatok tekutín. Meníme a dopĺňame im ju minimálne trikrát denne," uviedla pracovníčka v karanténnej stanici Nikola Antalová.

Zamestnanci aj počas letných dní uvítajú pomoc ľudí pri venčení psov. Možné je v utorok až piatok. Záujemcovia sa nahlasujú buď deň vopred, alebo v aktuálny deň na telefónnom čísle +421 918 505 254.