Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Útulkovo

VIDEO: V košickej zoo ponúkajú zvieratám na schladenie aj zmrzlinu

V košickej Zoo 10. júla 2024 počas veľkých horúčav podávali niektorým zvieratám zmrzlinu na osvieženie. Na snímke lemur kata so zmrzlinou. Foto: TASR - František Iván

Všetky zvieratá viac ako inokedy opúšťajú vonkajšie výbehy a hľadajú chládok vnútri chovného zariadenia.

Košice 10. júla (TASR) - Pre horúce počasie v týchto dňoch venujú chovatelia v košickej zoologickej záhrade zvieratám zvýšenú pozornosť. Pretrvávajúce vysoké teploty si vyžiadali z hľadiska výživy úpravu kŕmnych dávok. Niektorým zvieratám ponúkajú na spestrenie časť krmiva v mrazenom stave.

"Takéto zmrzliny ponúkame niektorým druhom primátov, medveďom alebo šelmám. Zvieratá to majú rady, je to pre ne niečo nové, čo nedostávajú každý deň, a vítajú takéto spestrenie aj trošku ochladenie," povedal pre TASR hlavný zoológ Patrik Pastorek.



Medvede dostali v stredu v mrazenom stave hovädzí vývar s kúskami ovocia, nechýbali maliny, melón, čučoriedky a zelenina. Ľadové osvieženie privítala i levica Laura. Vo svojej kŕmnej dávke v zmrazenom stave našla okrem hovädzieho vývaru aj kusy mäsa a rýb. Podobe ovocnej zmrzliny sa potešili aj lemury kata.

Ako ďalej informovala vedúca oddelenia vzdelávania a marketingu košickej zoo Eva Malešová, zvieratá dostávajú cez horúce dni viac krmiva bohatého na vodu, viac ovocia a zeleniny.

Chladivú vodu si užívajú zvieratá vo výbehoch, ktorými preteká potok, takým je aj výbeh pre medvede hnedé, aj keď v súčasnosti je potok menej výdatný. Niektoré zvieratá osviežia chovatelia sprchou z hadice.
V košickej Zoo 10. júla 2024 počas veľkých horúčav podávali niektorým zvieratám zmrzlinu na osvieženie. Na snímke levica Laura so zmrzlinou.
Foto: TASR - František Iván

"Emu hnedé si plnými dúškami užívali sprchu. Aj keď na prvý pohľad sa nezdá, že by pštrosy emu vyhľadávali vodu, patria medzi výborných plavcov," priblížil Pastorek. Rovnako pozitívny vzťah k vode majú podľa neho aj lamy. "Spomedzi troch druhov lám, ktoré chováme, dnes dostali sprchu lamy alpaky. Tie vodu v horúčavách priam očakávajú," dodal.

Všetky zvieratá viac ako inokedy opúšťajú vonkajšie výbehy a hľadajú chládok vnútri chovného zariadenia. Niektoré ho nachádzajú pod stromami, ale aj pod prístreškami, ktoré sú ich súčasťou.