Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia UNESCO a veda

Astronaut NASA hlásil zvláštny zvuk vydávaný kapsulou Boeing Starliner

Ilustračné foto. Foto: TASR Dano Veselský

Zvláštny zvuk nahral a zdieľal meteorológ Rob Dale z amerického štátu Michigan a ako prvý o ňom informoval portál Ars Technica, podľa ktorého nie sú zvláštne zvuky vo vesmíre ničím výnimočným.

Washington 3. septembra (TASR) - Astronaut NASA Butch Wilmore hlásil zvláštne pulzové zvuky vydávané reproduktorom kapsuly Starliner od spoločnosti Boeing. TASR informuje na základe správy denníka The Guardian zverejnenej v pondelok.

Wilmore zvláštne zvuky vydávané kapsulou nahlásil letovej kontrole v americkom meste Houston v Texase ešte v sobotu.

"Mám otázku týkajúcu sa Starlineru. Z reproduktoru sa tam ozýva zvláštny zvuk... a ja netuším, čo ho vydáva," uviedol astronaut.

Hlásenie spustilo horúčkovité pátranie po zdroji zvuku. Wilmore sa počas pátrania opakovane pokúšal letovej kontrole podozrivý zvuk prehrať, uspel však, až keď svoj mikrofón priložil k reproduktoru Starlineru. Predpokladá sa, že zvuk pripomínajúci zvuk sonaru spôsobuje spätná väzba medzi Starlinerom a vesmírnou stanicou.

Zvláštny zvuk nahral a zdieľal meteorológ Rob Dale z amerického štátu Michigan a ako prvý o ňom informoval portál Ars Technica, podľa ktorého nie sú zvláštne zvuky vo vesmíre ničím výnimočným. Tajkonaut Jang Li-wej, prvý Číňan vo vesmíre, v roku 2003 vyhlásil, že počul zvuk, akoby niekto dreveným kladivom búchal po kovovom vedre.

Wilmore a jeho kolegyňa-astronautka Suni Williamsová uviazli v júni na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) po tom, ako kapsulu Starliner postihli technické problémy s únikom hélia. Namiesto pôvodne plánovaných desať dní tak vo vesmíre strávia približne osem mesiacov a na Zem sa vrátia až vo februári 2025. Kapsula Starliner sa pokúsi o návrat na Zem 6. septembra. Nebude viezť posádku a bude ju riadiť autopilot. Musí však uvoľniť miesto pre kapsulu spoločnosti Space X, konkurenta Boeingu, ktorá k ISS priletí tento mesiac a vo februári odvezie oboch uviaznutých astronautov na Zem. Na povrchu však musia zostať dvaja astronauti, ktorí mali pôvodne priletieť na stanicu.