Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia UNESCO a veda

Ekologickejšie lodné palivo môže prispievať k zohrievaniu oceánov

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Barbora Michalíková

Podľa štúdie možno na vrub smerníc IMO pripísať možno až 80 percent celkového nárastu teplôt od roku 2020 a tento efekt sa najviac prejavuje na rušných dopravných trasách.

Singapur 31. mája (TASR) – Smernice pre lodné palivá zavedené v roku 2020 spôsobili výrazný pokles emisií oxidu siričitého (SO2), ten však zároveň zrejme prispel aj k zohrievaniu oceánov, pretože znížil množstvo oblakov v atmosfére. Vyplýva to z novej štúdie zverejnenej v noci na piatok. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

Smernice Medzinárodnej námornej organizácie (IMO) v snahe bojovať proti znečisteniu mora prinútili dopravné spoločnosti znížiť podiel síry v palivách z 3,5 percenta na pol percenta. Táto zmena spôsobila pokles emisií SO2 o 80 percent, uvádza štúdia vypracovaná tímom vedcov z amerických univerzít a Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA). Štúdiu zverejnil vedecký časopis Communications Earth & Environment.

Oxid siričitý je výrazným zdrojom znečistenia ovzdušia, zároveň však zmierňuje globálne otepľovanie – vytvára aerosóly, ktoré zahusťujú a bielia oblaky a tie potom odrážajú slnečné žiarenie späť do vesmíru. Pokles emisií SO2 v atmosfére preto znamená, že vznikne menej oblakov, na zemský povrch prenikne viac slnečných lúčov, ktoré so sebou prinesú viac tepla.

Podľa štúdie možno na vrub smerníc IMO pripísať možno až 80 percent celkového nárastu teplôt od roku 2020 a tento efekt sa najviac prejavuje na rušných dopravných trasách.

Klimatológovia označili pokles množstva SO2 v atmosfére za jednu z možných príčin nárastu teplôt oceánu minulý rok. Niektorí vedci sa dokonca domnievajú, že zníženie množstva polutantov v ovzduší urýchlilo globálne otepľovanie. Mnohí vedci však so štúdiou nesúhlasia a tvrdia, že vplyv smerníc IMO preceňuje.

"Skúmanie dôvodov vysokých teplôt z nedávnej minulosti ešte stále prebieha, zníženie množstva síry v palive lodí je iba jedným z faktorov, ktoré k nim prispeli," vyhlásil Joel Hirschi z britského Národného oceánografického centra (NOC).

Autori štúdie sa na základe jej výsledkov domnievajú, že zosvetľovanie oblakov nad oceánom by mohlo byť jedným z geoinžinierskych riešení využiteľných v boji proti globálnemu otepľovaniu.

Vedci dlhodobo pátrajú po riešeniach stúpajúcich teplôt a usilujú sa nájsť spôsoby, ako späť do vesmíru odraziť čo najviac tepla. Vypúšťanie oxidu siričitého do atmosféry je však napriek tomu považované za kontroverzné riešenie. Testujú preto aj iné spôsoby zahusťovania oblakov – napríklad vystrekovaním morskej vody do atmosféry.