Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 2. november 2024
< sekcia UNESCO a veda

Genetici rozširujú výskum enzýmov MÄSOŽRAVÝCH RASTLÍN

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V súčasnom projekte budú vedci testovať vplyv špecifických enzýmov na rast vybraných hubových i bakteriálnych pôvodcov ochorení rastlín.

Nitra 8. októbra (TASR) - Ústav genetiky a biotechnológií rastlín Slovenskej akadémie vied (SAV) v Nitre rozširuje dlhoročný výskum enzýmov mäsožravých rastlín o nové ciele a metodické postupy. Dva nové získané projekty umožnia hlbšie preskúmať tráviace enzýmy týchto rastlín, ako aj proces ich tvorby a súvis s vývinom listov a lapacích orgánov, informovala spoluriešiteľka projektu Monika Danchenko z Ústavu genetiky a biotechnológií rastlín SAV.

Predmetom výskumu sú rosičky, ktoré sa prirodzene vyskytujú aj na Slovensku. "Mäsožravé rastliny si vyvinuli širokú škálu rôznych stratégií, aby mohli získať živiny z chyteného hmyzu. Od listov prispôsobených na chytanie koristi cez vizuálne a pachové vábenie až po produkciu tráviacich enzýmov. Druhy z rodu rosička vylučujú bohatú zmes tráviacich enzýmov stopkovými žľazami na listoch, tzv. tentakulami, ktoré zároveň slúžia aj na chytanie koristi," spresnila Danchenko.

V súčasnom projekte budú vedci testovať vplyv špecifických enzýmov na rast vybraných hubových i bakteriálnych pôvodcov ochorení rastlín. Enzýmy dokážu degradovať zložky bunkových stien týchto organizmov. Zároveň budú skúmať vybrané štádiá vývinu listov, tvorbu lapacích orgánov a produkciu hydrolytických enzýmov.

Druhým projektom sa výskum rozšíri o štúdium ďalšieho enzýmu, unikátnej proteázy z rosičky Drosera binata. "Chceme získať tento enzým v prečistenej aktívnej forme vo veľkom množstve, odhaliť jeho charakterizáciu a testovať jeho vlastnosti, aby sme získali čo najviac vedomostí o tom, ako v rastline pôsobí. Následne ho aplikujeme na hmyziu korisť a budeme analyzovať, aký substrát štiepi, aké sú jeho koncové produkty a akú má biologickú funkciu," skonštatovala Danchenko. Výsledky týchto analýz napovedia, aké by mohlo byť využitie enzýmu v najrôznejších odvetviach priemyslu, či už v potravinárstve, kozmetike, vo farmácii alebo v iných.