Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 25. november 2024Meniny má Katarína
< sekcia UNESCO a veda

VIDEO: Na ISS sa pracovalo i ochutnával vlastnoručne vypestovaný šalát

Ochutnávanie šalátu vypestovanom na ISS Foto: youtube.com

Chutí dobre, trochu ako rukola, skonštatoval jeden z členov posádky.

Moskva/Washington 11. augusta (TASR) - Dvaja ruskí kozmonauti Gennadij Padalka a Michail Kornijenko v pondelok úspešne zavŕšili približne päť a pol hodinový výstup do vesmíru, počas ktorého namontovali na Medzinárodnú vesmírnu stanicu antény, odobrali vzorky prachu zo solárnych článkov a na modul Zvezda (Hviezda) umiestnili špeciálne zábradlie pre budúce misie. Po splnení všetkých plánovaných úloh sa vrátili do ISS, oznámilo centrum riadenia letov v Koroľove pri Moskve.


VESMIRNY SALAT A CISTENIE OKIEN by terazmedia

Podľa hovorcu centra kozmonauti tiež skontrolovali slnečné panely na prípadné škody spôsobené vesmírnym odpadom a mikrometeoritmi a potom z nich odobrali vzorky vesmírneho prachu. Očistili aj kruhový priezor stanice, odfotografovali niektoré miesta vonkajšieho plášťa ISS a odstránili desať rokov starú anténu.

O niečo príjemnejšiu "prácu" mali v čase výstupu Padalku a Kornijenka zostávajúci traja členovia posádky z USA a Japonska, ktorí ochutnali hlávkový šalát prvýkrát vypestovaný na ISS krúžiacej približne 400 kilometrov nad zemským povrchom. Šalát zasial 8. júla americký astronaut Scott Kelly. "Chutí dobre, trochu ako rukola," povedal Kelly, ktorý si šalát ochutil olejom a octom. Sľúbil, že niečo nechá aj pre oboch ruských kozmonautov.

Zelenina sa na ISS pestuje pod červeným, modrým a zeleným LED svetlom. Doteraz sa vždy posielala na analýzy do pozemského laboratória, ktoré ukázali, že je vhodná na konzumáciu, uviedol americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA). Tieto experimenty sú súčasťou prípravy na dlhodobé lety, napríklad na Mars.