Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia UNESCO a veda

Materiáloví vedci zo SAV chcú prispieť k zrýchleniu letu lietadiel

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk

Vyvinuli úplne nové, tzv. vysoko-entropické keramické materiály s výnimočnými vlastnosťami nielen pri izbových teplotách, ale najmä pri výrazne vysokých teplotách nad 2500 stupňov Celzia.

Bratislava 13. augusta (TASR) - Materiáloví vedci Slovenskej akadémie vied (SAV) prichádzajú s riešením, ktoré by mohlo do budúcna zrýchliť let lietadiel. Vyvinuli úplne nové, tzv. vysoko-entropické keramické materiály s výnimočnými vlastnosťami nielen pri izbových teplotách, ale najmä pri výrazne vysokých teplotách nad 2500 stupňov Celzia. TASR o tom informovala hovorkyňa SAV Monika Tináková.

"Materiály na báze karbidov prechodových kovov sú určené pre prácu a použitie v extrémnych podmienkach ako špecifické komponenty pre vesmírne aplikácie, výhrevné elementy do pecí či žiaruvzdorné komponenty. Takéto aplikácie vyžadujú excelentnú tepelnú stabilitu, super vysokú tvrdosť i výbornú odolnosť voči treniu a opotrebeniu," uviedol Ján Dusza z Ústavu materiálového výskumu SAV.

Ako doplnila hovorkyňa, tento výskum podnietil následne podanie a riešenie ďalších nových projektov na Ústave materiálového výskumu. V budúcnosti bude podľa nej v danej oblasti na Slovensku výskum smerovať k príprave keramiky stabilnej pri ultra vysokých teplotách, ktoré nedokážu zvládnuť žiadne iné doposiaľ známe materiály.

"Vo svete sa daným výskumom zaoberá niekoľko významných výskumných centier v USA, Taliansku či Číne. Slovenská republika sa spolu s Veľkou Britániou stala ich rovnocenným partnerom. Význam tohto smeru bádania by mohol raz viesť až k výrobe lietadiel, pri ktorých by sa výrazne skrátil letový čas medzi jednotlivými kontinentami," dodal materiálový vedec.