Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia UNESCO a veda

Morské hubky na Novom Zélande rapídne a masívne vybledli

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

K procesu došlo pozdĺž 1000-kilometrového úseku pobrežia na západnej strane Južného ostrova Nového Zélandu.

Wellington 7. augusta (TASR) - Masové vyblednutie vyše 50 miliónov hubiek (morských živočíchov) v novozélandskom regióne Fiordland bolo najväčším svojho druhu, aké sa kedy na svete zaznamenalo, uviedli v stredu vedci. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry DPA.

Odhaduje sa, že masové vyblednutie v roku 2022 znížilo populáciu hubiek takmer o polovicu, uvádza sa v štúdii. Podľa jej hlavného autora Jamesa Bella, morského biológa z Victoria University vo Wellingtone, k vyblednutiu došlo počas intenzívnej vlny morských horúčav, ktorá trvala 259 dní a teplota vody sa oproti priemeru zvýšila o 4,4 stupňa Celzia.

K procesu došlo pozdĺž 1000-kilometrového úseku pobrežia na západnej strane Južného ostrova Nového Zélandu, a hubky druhu Cymbastella lamellata v tvare pohára zmenili svoju obvyklú čokoládovo hnedú farbu na jasnobielu.

"Išlo nielen o najväčšie vyblednutie hubiek na svete, ale aj o najväčší úhyn hubiek, aký bol kedy zaznamenaný," povedal Bell. Podľa jeho slov vybledlo viac ako 90 percent hubiek, ale niektoré sa zotavili, čo ukazuje, že hubky môžu byť schopné prispôsobiť sa tepelnému stresu.

"Zistili sme zmeny v mikrobiálnych spoločenstvách, ktoré tieto hubky hostia. Existuje medzi nimi symbiotický vzťah. Zmeny, ktoré sme pozorovali, naznačujú, že hubky rýchlo evolučne reagujú na otepľovanie vôd v snahe prežiť," povedal Bell.

"Musíme však vykonať ďalší výskum, aby sme to overili, a sledovať, ako môžu častejšie a intenzívnejšie vlny horúčav v moriach ovplyvniť tento životne dôležitý druh," dodal vedec.