Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia UNESCO a veda

Na juhu Izraela sprístupnia pre verejnosť dve hrobky spred 1600 rokov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Prvú hrobku, pochádzajúcu zo štvrtého storočia, objavili počas britskej expedície pred približne 90 rokmi.

Tel Aviv 28. augusta (TASR) - Na juhu Izraela sprístupnia verejnosti dve hrobky z obdobia Rímskej ríše, ktoré sú zdobené nástennými maľbami gréckych mytologických postáv. Nachádzajú sa neďaleko prístavného mesta Aškelon na juhu krajiny. V utorok to oznámil izraelský pamiatkový úrad, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Prvú hrobku, pochádzajúcu zo štvrtého storočia, objavili počas britskej expedície pred približne 90 rokmi. Jej steny zdobí vyobrazenie nýmf - bohýň druhého rádu, ktoré stelesňujú prírodné sily -, detí hrajúcich na flautu či rôznych vtákov a zvierat.

Druhú hrobku, pochádzajúcu z druhého storočia, objavila izraelská archeologička Elena Kogan-Zehaviová v 90. rokoch minulého storočia. Slúžila na pochovávanie niekoľkých generácií aristokratickej rodiny.

"Môžete si len predstaviť, aké prekvapenie ma čakalo, keď som ako mladá archeologička vstúpila do tohto priestoru zaplneného množstvom odpadkov," uviedla Kogan-Zehaviová ešte v utorok počas návštevy lokality.

V Izraeli bolo podľa nej dosiaľ objavených iba osem maľovaných hrobiek. Pre skupinové návštevy otvoria hrobky v Aškelone v októbri.