Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia UNESCO a veda

Astronaut z Poľska poletí na Medzinárodnú vesmírnu stanicu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Veliteľkou vesmírnej misie bude Peggy Whitsonová z USA a spolu s Uznanským jej ďalšími členmi budú Šubhanšu Šukla z Indie a Tibor Kapu z Maďarska.

Varšava 2. augusta (TASR) - Poľský astronaut Slawosz Uznanski poletí v roku 2025 na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS). Informovala o tom v piatok Poľská vesmírna agentúra (POLSA), píše TASR podľa agentúry PAP.

Veliteľkou vesmírnej misie bude Peggy Whitsonová z USA a spolu s Uznanským jej ďalšími členmi budú Šubhanšu Šukla z Indie a Tibor Kapu z Maďarska. Do vesmíru ich dopraví z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride raketa Falcon 9 spoločnosti SpaceX a na ISS strávia približne 14 dní.

"Členovia posádky musia ešte dostať potvrdenie od Multilaterálneho panelu pre operácie posádky, ktorý je zodpovedný za ISS," uviedla POLSA. Panel tvoria americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA), Európska vesmírnu agentúru (ESA), ruská vesmírna agentúra Roskosmos, Japonská agentúra pre výskum vesmíru (JAXA) a Kanadská vesmírna agentúra (CSA).

Uznanski je absolvent Technickej univerzity v Lodži a Univerzity v Nantes (Francúzsko). V roku 2011 obhájil doktorát na Univerzite Aix-Marseille za prácu o dizajnoch odolných voči žiareniu pre vesmírne aplikácie.

Od roku roku 2011 pracoval v Európskej organizácii pre jadrový výskum (CERN) v Ženeve vo Švajčiarsku a zodpovedal za optimálne využitie hadrónového urýchľovača LHC. Neskôr pôsobil ako technický expert a hodnotiteľ programu EÚ na financovanie výskumu a inovácií Horizont 2020. V novembri 2022 bol vybraný ako člen rezervy astronautov ESA.

Do vesmíru sa dostane ako druhý Poliak po Miroslawovi Hermaszewskom, ktorý v roku 1978 v rámci programu Interkozmos spolu s Pjotrom Klimukom absolvoval vesmírnu misiu Sojuz 30/Saľut 6. Hermaszewski zomrel vo veku 81 rokov 12. decembra 2022.