Dôsledkom vzniku krvných skupín je zámena, prípadne absencia jedinej molekuly cukru.
Autor TASR
Bratislava 23. decembra (TASR) – Cukry nie sú len zdrojom energie pre ľudí. Sacharidy viazané v lipidoch zohrávajú dôležitú úlohu pri výmene informácií medzi bunkami, sú neoddeliteľnou súčasťou imunitného systému a slúžia ako bariéra na ochranu buniek. TASR o tom informovala hovorkyňa Slovenskej akadémie vied (SAV) Monika Tináková.
Dôsledkom vzniku krvných skupín je zámena, prípadne absencia jedinej molekuly cukru. „To, aký sacharid a kam sa naviaže, riadi proces nazývaný glykozylácia. Ide o zložitú sériu po sebe nasledujúcich reakcií, ktoré nepretržite prebiehajú v bunkovom procese,“ uviedol Filip Květoň z Chemického ústavu SAV.
Zmeny v glykozylácii môžu podľa neho modulovať metabolické poruchy, zápalové reakcie, tvorbu rakovinových buniek alebo tvorbu metastáz. Poznatky o funkcii glykomu, čiže celkového súboru voľných a viazaných cukrov v organizme, môžu pomôcť pri diagnostike týchto porúch.
„V tomto bode môžeme hovoriť o včasnej personalizovanej diagnostike, keď vieme pomocou analytických metód zistiť aj nízke koncentrácie biomarkerov, ktoré nám pomôžu pri odhaľovaní a diagnostikovaní ochorení,“ poznamenala Zuzana Pakanová z Chemického ústavu SAV s tým, že pri poruchách glykozylácie sú často príčinou práve sacharidy.
Dôsledkom vzniku krvných skupín je zámena, prípadne absencia jedinej molekuly cukru. „To, aký sacharid a kam sa naviaže, riadi proces nazývaný glykozylácia. Ide o zložitú sériu po sebe nasledujúcich reakcií, ktoré nepretržite prebiehajú v bunkovom procese,“ uviedol Filip Květoň z Chemického ústavu SAV.
Zmeny v glykozylácii môžu podľa neho modulovať metabolické poruchy, zápalové reakcie, tvorbu rakovinových buniek alebo tvorbu metastáz. Poznatky o funkcii glykomu, čiže celkového súboru voľných a viazaných cukrov v organizme, môžu pomôcť pri diagnostike týchto porúch.
„V tomto bode môžeme hovoriť o včasnej personalizovanej diagnostike, keď vieme pomocou analytických metód zistiť aj nízke koncentrácie biomarkerov, ktoré nám pomôžu pri odhaľovaní a diagnostikovaní ochorení,“ poznamenala Zuzana Pakanová z Chemického ústavu SAV s tým, že pri poruchách glykozylácie sú často príčinou práve sacharidy.