Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia UNESCO a veda

Slovenskí vedci môžu publikovať v open access časopisoch bezplatne

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Bezplatný prístup pre čitateľov však často znamená, že náklady na publikovanie musí niesť autor a jeho inštitúcia. Riešením tohto problému sú transformačné zmluvy s vydavateľmi.

Bratislava 8. júla (TASR) - Slovenskí vedci môžu vďaka transformačným zmluvám publikovať vedecké výsledky vo svetových tzv. open access časopisoch bezplatne. TASR o tom informovala riaditeľka odboru komunikácie Centra vedecko-technických informácií (CVTI) SR Štefánia Bartošová. V minulom roku centrum uzavrelo prvé tri transformačné zmluvy pre Slovensko s významnými vydavateľstvami vedeckej literatúry.

Publikovanie výsledkov výskumu formou open access alebo otvoreného prístupu, teda online, bezplatne pre čitateľa a s použitím verejných licencií, je podľa CVTI v súčasnosti už prevládajúcim globálnym trendom. Otvorený prístup vo vedeckej komunikácii prináša vyššiu viditeľnosť, väčšiu dostupnosť a citovanosť výsledkov, ako aj transparentnosť a reprodukovateľnosť postupov. Prináša to aj podporu medzinárodnej vedeckej spolupráce a urýchľuje sa výskum a vývoj inovácií.

Bezplatný prístup pre čitateľov však často znamená, že náklady na publikovanie musí niesť autor a jeho inštitúcia. Riešením tohto problému sú transformačné zmluvy s vydavateľmi. "Transformačné zmluvy sú osvedčeným prostriedkom podpory otvoreného prístupu. Slovenským vedcom poskytujú prístup k najkvalitnejším výsledkom v databázach svetovej vedy a zároveň príležitosť na publikovanie v časopisoch prestížnych vydavateľov, čím zvyšujú konkurencieschopnosť slovenskej vedy v medzinárodnom prostredí," uviedol Michal Nemec z odboru podpory otvorenej vedy a výskumu CVTI.

V roku 2023 CVTI uzavrelo v mene Konzorcia slovenských vysokých škôl a Slovenskej akadémie vied prvé tri transformačné zmluvy pre Slovensko s významnými vydavateľstvami vedeckej literatúry Springer-Nature, Elsevier a IEEE. "Za rok 2023 transformačné zmluvy ušetrili slovenským výskumným inštitúciám 449.665 eur za publikovanie v časopisoch vydavateľstva Springer-Nature, 132.000 eur za publikovanie vo vydavateľstve Elsevier a 26.140 eur za publikovanie v uznávanom vydavateľstve technických vied IEEE," doplnil Nemec.

Dôležitú rolu open source zdrojov a open source nástrojov vo výskume zdôraznil dekan Fakulty informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity v Bratislave Ivan Kotuliak. "Otvorená veda znižuje prekážky prístupu k vedeckým výsledkom a podporuje spoluprácu. Tento prístup založený na vedeckej spolupráci urýchľuje a zefektívňuje inovácie, čo má priamy vplyv na našu spoločnosť," uzavrel.