Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia UNESCO a veda

NOVINKY VO VEDE: Číňania zvýšili efektivitu vodných akumulátorov

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR

Akumulátory na vodnej báze sú výrazne bezpečnejšie, no za cenu nižšej energetickej hustoty. Čínski vedci však úpravou ich elektrolytu dosiahli celkové zvýšenie ich výkonnosti.

Peking 19. júna (TASR) – Čínski vedci objavili spôsob zvýšenia energetickej hustoty vodných akumulátorov. Podarilo sa im to pridaním bromidu do elektrolytu. TASR informuje na základe správy servera Live Science.

Akumulátory využívajúce vodu sú podľa čínskych vedcov bezpečnejšie a energeticky efektívnejšie ako tradičné lítiovo-iónové (Li-On) akumulátory a možno ich až 1000-krát vybiť a opätovne nabiť, uvádza štúdia zverejnená koncom apríla vo vedeckom žurnále Nature Energy.

Jedným z najdôležitejších parametrov akumulátorov je energetická hustota, teda množstvo energie, ktoré akumulátor dokáže uchovať v pomere k svojej veľkosti a hmotnosti. Energetická hustota Li-On akumulátorov je veľmi vysoká, preto sa používajú v elektromobiloch, mobilných telefónoch a mnohých iných zariadeniach. Ich tekutá zložka, elektrolyt, je zmesou mnohých látok a zvyčajne obsahuje zložky, ktoré sa môžu pri prehriatí vznietiť a vybuchnúť.

Akumulátory na vodnej báze sú výrazne bezpečnejšie, no za cenu nižšej energetickej hustoty. Čínski vedci však úpravou ich elektrolytu dosiahli celkové zvýšenie ich výkonnosti.

Umožnilo to pridanie bromidového aditíva, ktoré posilnilo oxidačno-redukčné (redoxné) reakcie prebiehajúce v akumulátoroch. Práve pri nich prebieha výmena elektrónov medzi jednotlivými zložkami akumulátora.

Vedci nový elektrolyt testovali aj v kombinácii s anódami (kladnými pólmi) akumulátorov vyrobenými z rôznych materiálov.

Najvyššiu energetickú hustotu, takmer dvojnásobok štandardných Li-On akumulátorov, dosiahli pri použití kadmiových anód. Tento typ sa zvyčajne používa v prenosnom elektronickom náradí, napríklad vŕtačkách.

Najvyššiu životnosť ponúkla kombinácia nového elektrolytu a vanádiových katód, takéto akumulátory sa využívajú na uskladňovanie energie pre elektrickú sieť a maximálnu kapacitu si udržiavajú aj po viac než 1000 cykloch nabíjania a vybíjania.

Výskumníci uvádzajú, že v oboch prípadoch stúpla energetická efektivita zariadení a podľa ich výpočtov by cena vodných akumulátorov bola porovnateľná s Li-On akumulátormi. Dúfajú preto, že vodné akumulátory sa rozšíria ako bezpečnejšia alternatíva už používaných systémov.