Úplné vylúčenie mikrobiologického rizika v šalátoch pripravených na konzumáciu je podľa mikrobiológov SAV štatisticky nereálne, pretože ku kontaminácii môže dochádzať v celom procese výroby.
Autor TASR
Bratislava 17. decembra (TASR) - Vedci z Ústavu molekulárnej biológie Slovenskej akadémie vied (SAV) sa zamerali na možné patogény zelených potravín. Taktiež na saprofytické mikroorganizmy, ktoré môžu ovplyvniť šaláty pripravené na konzumáciu. TASR o tom informovala hovorkyňa SAV Monika Tináková.
"Kvalita závisí od podmienok a metód pestovania, umývania, balenia, skladovania, prepravy a distribúcie, ako aj od akýchkoľvek iných operácií, ktoré môžu podporiť alebo zvýhodniť rast mikroorganizmov," vysvetlil vedúci výskumného tímu z Ústavu molekulárnej biológie SAV Domenico Pangallo. Niektoré mikroorganizmy môžu podľa neho spôsobiť predčasné znehodnotenie produktu, zatiaľ čo iné sú nebezpečné pre ľudí
Úplné vylúčenie mikrobiologického rizika v šalátoch pripravených na konzumáciu je podľa mikrobiológov SAV štatisticky nereálne, pretože ku kontaminácii môže dochádzať v celom procese výroby. Trh šalátov určených priamo na konzumáciu však môže podľa nich ťažiť z nových udržateľných technológií, ktoré môžu podporiť rozhodnutia v oblasti riadenia rizík predtým, ako sa šaláty dostanú k spotrebiteľom.
"Na tento účel vyvíja naše laboratórium diagnostické vysokovýkonné sekvenačné protokoly zamerané na detekciu potenciálnej mikrobioty (baktérie a plesne) schopnej ovplyvniť šaláty pripravené na konzumáciu, ale aj naše zdravie," dodal vedec.
"Kvalita závisí od podmienok a metód pestovania, umývania, balenia, skladovania, prepravy a distribúcie, ako aj od akýchkoľvek iných operácií, ktoré môžu podporiť alebo zvýhodniť rast mikroorganizmov," vysvetlil vedúci výskumného tímu z Ústavu molekulárnej biológie SAV Domenico Pangallo. Niektoré mikroorganizmy môžu podľa neho spôsobiť predčasné znehodnotenie produktu, zatiaľ čo iné sú nebezpečné pre ľudí
Úplné vylúčenie mikrobiologického rizika v šalátoch pripravených na konzumáciu je podľa mikrobiológov SAV štatisticky nereálne, pretože ku kontaminácii môže dochádzať v celom procese výroby. Trh šalátov určených priamo na konzumáciu však môže podľa nich ťažiť z nových udržateľných technológií, ktoré môžu podporiť rozhodnutia v oblasti riadenia rizík predtým, ako sa šaláty dostanú k spotrebiteľom.
"Na tento účel vyvíja naše laboratórium diagnostické vysokovýkonné sekvenačné protokoly zamerané na detekciu potenciálnej mikrobioty (baktérie a plesne) schopnej ovplyvniť šaláty pripravené na konzumáciu, ale aj naše zdravie," dodal vedec.