Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia UNESCO a veda

Zomrel psychológ a spoluautor Stanfordského väzenského experimentu

Na archívnej snímke z 15. júla 2015 psychológ Philip G. Zimbardo pózuje v New Yorku. Stanfordská univerzita v piatok 18. októbra 2024 oznámila, že 14. októbra vo svojom dome v San Franciscu zomrel psychológ Philip G. Zimbardo. Profesor Zimbardo pôsobil ako vedúci centra pre štúdium psychológie terorizmu na Stanfordovej univerzite a od roku 2002 bol prezidentom Americkej asociácie psychológov. Foto: TASR/AP

Štúdiu museli po šiestich dňoch ukončiť, pretože študenti v pozícii dozorcov týrali druhú skupinu. Mali pritom iba jedinú úlohu - zabezpečiť dodržiavanie poriadku bez použitia násilia.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
San Franciso 19. októbra (TASR) - Stanfordská univerzita v piatok oznámila, že 14. októbra vo svojom dome v San Franciscu zomrel psychológ Philip G. Zimbardo. TASR informuje podľa agentúry AP.

Profesor Zimbardo pôsobil ako vedúci centra pre štúdium psychológie terorizmu na Stanfordovej univerzite a od roku 2002 bol prezidentom Americkej asociácie psychológov.

Preslávil sa predovšetkým Stanfordským väzenským experimentom, pri ktorom sa pokúšal preskúmať psychologické pôsobenie moci a podriadenosti. Pre svoj výskum v roku 1971 spolu s tímom postgraduálnych študentov naverbovali 24 vysokoškolákov, aby strávili dva týždne uzavretí v suteréne budovy v kampuse Stanfordskej univerzity. Bola premenená na falošné väzenie bez denného svetla, časť študentov hrala úlohu dozorcov a druhá časť väzňov.

Štúdiu museli po šiestich dňoch ukončiť, pretože študenti v pozícii dozorcov týrali druhú skupinu. Mali pritom iba jedinú úlohu - zabezpečiť dodržiavanie poriadku bez použitia násilia. Študenti v pozícii väzňov sa proti tomu vzbúrili, dozorcovia ich však dokázali manipuláciou a systémom privilégií a trestov emocionálne deprimovať.

"Výsledok našej štúdie bol šokujúci a neočakávaný," Zimbardo neskôr napísal spolu s jedným z postgraduálnych študentov. Bol zároveň kritizovaný za to, že prevzal úlohu najvyššieho dozorcu a nebol neutrálnym pozorovateľom.

Zistený sadizmus "dozorcov", silná depresívnosť a pasivita väzňov vyústili do teórií o dôležitosti sociálnych pozícií v individualistickej psychológii. Experiment sa napriek kontroverznosti stal dôležitý pri štúdiu psychológie a vytváraní etiky psychologického výskumu ľudí.

Zimbardov ďalší výskum sa zameral na lepšie poznanie presviedčania, hypnózy, náboženských kultov, altruizmu a ľudského súcitu, uviedla Stanfordská univerzita.