Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Zahraničie

A. Mesut odvolal tvrdenie, že požiar zničil 90 % starovekého mesta

Ilustračné foto Foto: TASR

Ešte v pôvodnom vyhlásení uvádzal, že do boja s plameňmi bolo nasadených "šesť vrtuľníkov, dve lietadlá a 30 až 40 hasičských vozidiel".

Ankara 26. júna (TASR) - Pri starovekom meste Assos na pobreží Egejského mora v Turecku vypukol v stredu lesný požiar. Podľa pôvodných informácií od starostu neďalekého mesta Ayvacik Mesuta Bayrama zasiahol aj samotné ruiny Assosu. Neskôr však starosta svoje tvrdenie odvolal, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

"Zhorelo už 90 percent historickej lokality Assosu," povedal pôvodne Bayram. Neskôr sa opravil a vyhlásil, že plamene zachvátili 90 percent porastov, nie ruiny.

Ešte v pôvodnom vyhlásení uvádzal, že do boja s plameňmi bolo nasadených "šesť vrtuľníkov, dve lietadlá a 30 až 40 hasičských vozidiel". Hasiči podľa jeho slov "úplne obkľúčili" susedné mesto Behram, ktorého časť polícia evakuovala. Požiar podľa starostu zrejme spôsobil tlejúci ohorok cigarety alebo sklenená fľaša odhodená pri ceste.

Assos bolo staroveké grécke prístavné mesto postavené v ôsmom storočí pred naším letopočtom, ktoré svojho času radi navštevovali filozofi a učenci vrátane Aristotela. Nachádza sa zhruba 85 kilometrov južne od tureckého mesta Čanakkale, metropoly rovnomennej provincie, a je vyhľadávanou turistickou destináciou.

Jednou z najznámejších pamiatok v Assose je Aténin chrám, ktorý bol svojho času jedným z najstarších dórskych chrámov v Anatólii. Neskôr mesto ovládli Rimania a postavili v ňom veľkolepé divadlo pre 4000 divákov.