Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Zahraničie

Africký národný kongres si zachová protikorupčné pravidlo

Juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa. Foto: TASR/AP

Prezident Ramaphosa na vnútrostraníckom stretnutí odmietol snahu niektorých funkcionárov, aby sa zrušilo pravidlo ustúpiť nabok.

Johannesburg 31. júla (TASR) - Juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa v nedeľu povedal, že jeho strana si zachová protikorupčné pravidlo. Členovia Afrického národného kongresu (ANC) obvinení z korupcie alebo iných závažných trestných činov musia podľa nich do 30 dní opustiť funkciu, inak ich odvolajú. TASR informuje na základe správy AFP.

Prezident Ramaphosa na vnútrostraníckom stretnutí odmietol snahu niektorých funkcionárov, aby sa zrušilo pravidlo "ustúpiť nabok". Tvrdia, že stranícke frakcie ho využívajú na diskreditáciu oponentov. Zachovanie pravidla o odstúpení podľa prezidenta "posilní integritu hnutia a jeho vedenia", ale "uplatňovanie musí byť nestranné a spravodlivé". Trojdenné stretnutie bolo predohrou celoštátnej volebnej konferencie, na ktorej strana rozhodne o kandidátovi pre budúce prezidentské voľby.

Očakáva sa, že Ramaphosa bude spolustraníkov žiadať o podporu pre druhé päťročné funkčné obdobie, pričom časť strany je stále verná exprezidentovi Jacobovi Zumovi. Ten bol prezidentom od roku 2009 do roku 2018 a práve pravidlo "ustúpiť nabok" použili spolustraníci na jeho odstúpenie.

Ramaphosa prisľúbil, že po prevzatí moci v roku 2017 vyčistí stranu, ale teraz sa sám zmieta v škandále po vlámaní na jeho farme. V správe o vyšetrovaní štátnej korupcie zo začiatku roka sa objavilo viac ako 200 členov ANC vrátane vysokopostavených úradníkov. Vlani v novembri v prieskumoch po prvýkrát klesla podpora pre ANC pod 50 percent.