Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 24. október 2024Meniny má Kvetoslava
< sekcia Zahraničie

Agentúra AFP: Izraelská armáda útočí na mesto Súr na juhu Libanonu

Na snímke útok v Libanone. Foto: TASR/AP

AFP tiež odvysielala z miesta zábery, zachytávajúce hustý čierny dym valiaci sa z viacerých tamojších štvrtí.

Súr 23. októbra (TASR) - Izraelská armáda útočí na mesto Súr na juhu Libanonu, ktorého obyvateľov vyzvala v stredu ráno na evakuáciu. Informujú o tom spravodajcovia agentúry AFP, ktorí na území tohto pobrežného mesta zapísaného na zozname svetového dedičstva UNESCO zaevidovali už najmenej štyri útoky.

AFP tiež odvysielala z miesta zábery, zachytávajúce hustý čierny dym valiaci sa z viacerých tamojších štvrtí. Izraelská armáda predtým obyvateľov viacerých častí mesta varovala pred blížiacimi sa útokmi a vyzvala ich na odchod. Niektoré časti vytýčenej oblasti určenej na evakuáciu sa pritom nachádzali len zhruba 500 metrov od starobylých ruín mesta, približuje AFP.

"Štyri útoky cielili na mesto Súr po tom, ako nepriateľ pohrozil, že ho bude bombardovať," uviedla libanonská štátna tlačová agentúra NNA. Už predtým informovala o "nepriateľskom" (útoku) dronom cielenom na jednu z miestnych ulíc.

Predstavitelia miestnych úradov AFP povedali, že situácia v meste je veľmi zlá a ľudí sa snažia evakuovať. Mnohí z mesta utekajú a smerujú na predmestia. Evakuuje sa údajne v podstate celé mesto.

V utorok sa podľa miestnych úradov nachádzalo v Súre stále zhruba 14.500 ľudí, čo je zlomok z pôvodného počtu obyvateľov, z ktorého mnohí sem navyše prišli z iných miest na juhu krajiny.

Po meste podľa novinára spolupracujúceho s AFP teraz autami jazdia tímy zdravotníkov a megafónmi vyzývajú ľudí na evakuáciu. Podľa libanonskej agentúry NNA sa už do "bezpečných oblastí" podarilo previezť seniorov a osoby s pohybovým obmedzením.