Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 13. september 2024Meniny má Ctibor
< sekcia Zahraničie

Po raketovom útoku zomrel zamestnanec agentúry Reuters

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Evans (38) pre agentúru Reuters pracoval ak bezpečnostný poradca.

Kyjev/Kramatorsk 26. augusta (TASR) - Po raketovom útoku na hotel v ukrajinskom meste Kramatorsk zahynul člen spravodajského tímu agentúry Reuters Ryan Evans. Ďalší dvaja pracovníci sa zranili. Útok sa udial v sobotu večer. V nedeľu úmrtie svojho pracovníka potvrdila agentúra Reuters, z ktorej informáciu prevzala aj TASR.

Evans (38) pre agentúru Reuters pracoval ak bezpečnostný poradca. Spolu s piatimi ďalšími členmi tímu bol ubytovaný v hoteli Sapphire v Kramatorsku. Pochádzal z Veľkej Británie a v minulosti pôsobil v jej ozbrojených silách. Pre britskú agentúru pracoval od roku 2022 a novinárom radil v bezpečnostných otázkach. Pôsobil na celom svete vrátane Ukrajiny, Izraela a parížskej olympiády.

"Ryanovej rodine a blízkym vyjadrujeme úprimnú sústrasť. Ryan pomáhal mnohým našim novinárom pokrývať udalosti po celom svete; bude nám veľmi chýbať,"
uviedla agentúra Reuters.

Dvaja ďalší pracovníci Reuters sú zranení, pričom jeden vážne. Oboch previezli do nemocnice.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že hotel zasiahla ruská balistická strela Iskander. Útok bol podľa neho "absolútne cielený a premyslený." Ruské ministerstvo obrany sa k situácii nevyjadrilo.

Kramatorsk, ktorý sa nachádza približne 20 kilometrov od frontovej línie, je ešte stále pod kontrolou Ukrajiny. V júni Rusko zasiahlo v tomto meste reštauráciu, ktorú často navštevovali aj zahraniční novinári či humanitárni pracovníci. O život vtedy prišlo najmenej 12 osôb.