Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Zahraničie

Aj USA uvalili na Bielorusko nové sankcie

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Americké ministerstvo financií uviedlo, že sankcie sa týkajú 19 jednotlivcov a 14 firiem.

Washington 9. augusta (TASR) — Spojené štáty uvalili v piatok sankcie na 33 jednotlivcov a firiem v Bielorusku, ktoré podporujú inváziu Ruska na Ukrajinu výrobou vojenského materiálu a prepravou tovaru. Urobili tak v koordinácii s Kanadou a Britániou pri príležitosti štvrtého výročia konania prezidentských volieb v Bielorusku, ktoré považujú západné krajiny za zmanipulované. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

Americké ministerstvo financií uviedlo, že sankcie sa týkajú 19 jednotlivcov a 14 firiem. Zamerané sú aj na osoby, ktoré sa vyhýbajú sankciám a generujú príjmy pre ľudí v najbližšom okolí prezidenta Alexandra Lukašenka.

Sankcie boli prijaté na základe výkonného nariadenia podpísaného prezidentom Joeom Bidenom v roku 2021.

Jednou zo sankcionovaných firiem je popredná bieloruská firma Peleng, ktorá vyrába komponenty pre kozmické lode, satelity a vojenské vozidlá. Washington ju považuje za dôležitého obchodného partnera Ruska.

Nové sankcie zaviedli štyri roky po prezidentských voľbách v Bielorusku aj Kanada a Británia. Kanadská ministerka zahraničných vecí Melanie Jolyová oznámila sankcie na desať jednotlivcov a šesť firiem za ich „zapojenie do pokračujúceho a systematického porušovania ľudských práv v Bielorusku“.

Britské ministerstvo zahraničných vecí v piatok uviedlo, že Londýn uvalil nové sankcie na štyroch bieloruských jednotlivcov a tri firmy. Sankcie sú reakciou na „porušovanie ľudských práv a pokračujúcu podporu nelegálnej invázii ruských síl na Ukrajinu“.

Autoritársky bieloruský prezident Alexandr Lukašenko je pri moci od roku 1994. V prezidentských voľbách z 9. augusta 2020 oficiálne znovu zvíťazil a zaistil si tak šieste funkčné obdobie. Opozícia aj Západ však voľby a ich výsledok označili za zmanipulované; mnohí považujú za ich víťaza opozičnú líderku Sviatlanu Cichanovskú.