Podľa niektorých analýz, ak by sa rokovania o brexite medzi Londýnom a Bruselom skončili bez dohody, chovatelia oviec v Británii môžu čeliť približne 38-% strate z hodnoty svojej produkcie.
Autor TASR
Londýn 18. augusta (TASR) - Britská vláda by chcela dosiahnuť dohodu o voľnom obchode s Európskou úniou (EÚ). To by privítali aj mnohí britskí farmári. Podľa niektorých analýz, ak by sa rokovania o brexite medzi Londýnom a Bruselom skončili bez dohody, chovatelia oviec v Británii môžu čeliť približne 38-% strate z hodnoty svojej produkcie.
Na druhej strane, výrobcovia hovädzieho, bravčového, hydinového mäsa a mliečnych produktov by mohli profitovať zo zavedenia ciel na dovoz týchto produktov z EÚ, ak by Británia opustila blok bez obchodnej dohody. Uvádza sa v správe inštitútu Agri-Food and Biosciences Institute z Belfastu.
Keďže Británia je čistým vývozcom jahňaciny do Európy, zavedenie sadzieb podľa pravidiel Svetovej obchodnej organizácie by znížilo ceny mäsa v Spojenom kráľovstve o 30 %, uviedol inštitút s odvolaním sa na model obchodných tokov. Ale zároveň môžu ceny mliečnych výrobkov stúpnuť rovnako o 30 %, ceny hovädzieho mäsa sa môžu zvýšiť o 17 % a hydiny o 15 %.
Výsledky štúdie sú limitované neistotou v súvislosti s pracovnou silou, reguláciami a "dĺžkou životného cyklu v živočíšnej výrobe", čo znamená, že farmári budú potrebovať niekoľko rokov, aby sa prispôsobili novým cenám a úrovniam produkcie, dodal inštitút.
Na druhej strane, výrobcovia hovädzieho, bravčového, hydinového mäsa a mliečnych produktov by mohli profitovať zo zavedenia ciel na dovoz týchto produktov z EÚ, ak by Británia opustila blok bez obchodnej dohody. Uvádza sa v správe inštitútu Agri-Food and Biosciences Institute z Belfastu.
Keďže Británia je čistým vývozcom jahňaciny do Európy, zavedenie sadzieb podľa pravidiel Svetovej obchodnej organizácie by znížilo ceny mäsa v Spojenom kráľovstve o 30 %, uviedol inštitút s odvolaním sa na model obchodných tokov. Ale zároveň môžu ceny mliečnych výrobkov stúpnuť rovnako o 30 %, ceny hovädzieho mäsa sa môžu zvýšiť o 17 % a hydiny o 15 %.
Výsledky štúdie sú limitované neistotou v súvislosti s pracovnou silou, reguláciami a "dĺžkou životného cyklu v živočíšnej výrobe", čo znamená, že farmári budú potrebovať niekoľko rokov, aby sa prispôsobili novým cenám a úrovniam produkcie, dodal inštitút.