Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 29. september 2024Meniny má Michal a Michaela
< sekcia Zahraničie

Ak sa Maďarsko pripojí k Európskej prokuratúre Magyar sa vzdá imunity

Na snímke Péter Magyar. Foto: TASR - Ladislav Vallach

Magyar vo svojom príspevku navrhol Orbánovi, aby Fidesz schválil vstup Maďarska do EPPO, po ktorom by sa sám vzdal svojej imunity poslanca v Európskom parlamente (EP).

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Budapešť 29. septembra (TASR) - Europoslanec a predseda mimoparlamentnej strany TISZA Péter Magyar odkázal predsedovi maďarskej vlády Viktorovi Orbánovi, že ak vládna strana Fidesz schváli pripojenie Maďarska k Európskej prokuratúre (EPPO), tak sa okamžite vzdá imunity. Magyar, ktorý je najsilnejším Orbánovým kritikom a ktorý podľa Generálnej prokuratúry čelí obvineniu z krádeže, to uviedol v nedeľu na sociálnej sieti Facebook, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Magyar vo svojom príspevku navrhol Orbánovi, aby Fidesz schválil vstup Maďarska do EPPO, po ktorom by sa sám vzdal svojej imunity poslanca v Európskom parlamente (EP).

Magyar v príspevku píše, že sú na neho denne podávané žaloby a polovica štátneho aparátu pracuje na kreovaní trestného stíhania proti nemu, pričom Orbánov priateľ a generálny prokurátor Péter Polt nepovažuje za potrebné iniciovať zrušenie Orbánovej imunity, aby sa dali vyšetriť podozrenia z rozkrádania štátu.

Polt vo štvrtok predložil predsedníčke EP Roberte Metsolovej návrh na pozastavenie imunity europoslancovi Magyarovi, ktorý čelí obvineniu z krádeže.

Magyar sa údajne 21. júna nadránom po hádke zmocnil mobilného telefónu muža, ktorý ho natáčal v nočnom klube Ötkert. Následne telefón vraj hodil do Dunaja.

K incidentu došlo necelé dva týždne po voľbách do EP, v ktorých Magyarova opozičná strana TISZA (Rešpekt a sloboda) skončila s takmer 30-percentnou podporou na druhom mieste za Orbánovou vládnucou stranou Fidesz, poznamenal v tejto súvislosti týždenník Politico.

Magyar sa vtedy priznal, že mužovi zobral mobilný telefón, ale nepriznal sa, že by ho hodil do rieky. "Toto správanie môže predstavovať trestný čin krádeže. Telefón v hodnote vyše 100.000 forintov (250 eur) bol po zásahu polície vrátený poškodenému vo funkčnom stave," napísala Generálna prokuratúra vo vyhlásení.

Magyar na krok generálneho prokurátora reagoval statusom na Facebooku. "Aký rýchly a ‚efektívny‘ vie byť zakladateľ Fideszu Péter Polt," napísal.