Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Zahraničie

Pokiaľ Západ umožní Ukrajine útočiť, zapojí sa do vojny, tvrdí Putin

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin počas stretnutia s najvyššími bezpečnostnými predstaviteľmi BRICS a BRICS Plus v Petrohrade 12. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Ukrajina v uplynulých mesiacoch na svojich partnerov nalieha, aby jej umožnili používať zbrane, ktoré jej dodávajú, pri útokoch na ciele ležiace hlboko vo vnútrozemí Ruska.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Moskva 12. septembra (TASR) - Ak Západ povolí Ukrajine používať zbrane s dlhým dosahom pri útokoch na územie Ruska, bude to znamenať, že Severoatlantická aliancia (NATO) je vo vojne s Ruskom. Vyhlásil to vo štvrtok ruský prezident Vladimir Putin, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

"Veľmi výrazným spôsobom by to zmenilo podstatu konfliktu. Znamenalo by to, že krajiny NATO, Spojené štáty a európske krajiny sú vo vojne s Ruskom," vyhlásil Putin.

"Ak sa toto stane, tak vzhľadom na zmenu podstaty konfliktu prijmeme náležité rozhodnutia založené na hrozbách, s ktorými budeme konfrontovaní," dodal šéf Kremľa.

Putin sa takto vyjadril v čase, keď americkí a britskí predstavitelia rokujú o uvoľnení obmedzení na používanie západných zbraní s dlhým dosahom.

Ukrajina v uplynulých mesiacoch na svojich partnerov nalieha, aby jej umožnili používať zbrane, ktoré jej dodávajú, pri útokoch na ciele ležiace hlboko vo vnútrozemí Ruska.

Západné krajiny však podľa ruského prezidenta v súčasnosti nerozhodujú o tom, či toto povolenie Kyjevu udelia, ale o tom, či sa krajiny NATO priamo zapoja do tohto vojenského konfliktu alebo nie.