Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Zahraničie

Albánskeho exprezidenta Metu zadržali pre obvinenia z korupcie

Putá, ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

Meta bol prezidentom Albánska v rokoch 2017 – 2022.

Tirana 21. októbra (TASR) - Albánskeho exprezidenta a lídra opozičnej ľavicovej Strany slobody (PL) Ilira Metu zadržali pre obvinenia z korupcie, prania špinavých peňazí a zatajovania svojho súkromného majetku a príjmov. Oznámila to v pondelok samotná PL, informuje TASR na základe správy agentúry AP.

Podľa albánskych médií zadržali 55-ročného Metu v hlavnom meste Tirana príslušníci národného vyšetrovacieho úradu. Miestne televízie odvysielali zábery policajtov v civile, ako exprezidenta vyvádzajú z jeho vozidla po tom, čo sa vrátil zo susedného Kosova. hovorca PL Tedi Blushi označil takéto zadržanie za únos. Prokuratúra sa bezprostredne k prípadu nevyjadrila.

Meta bol prezidentom Albánska v rokoch 2017 – 2022. V postkomunistickom Albánsku zastával aj iné vysoké funkcie vrátane predsedu vlády, ministra zahraničných vecí či poslanca. V minulosti ho už vyšetrovali pre údajne nezákonný lobing v Spojených štátoch. Spolu so svojou bývalou manželkou bol už tiež podozrivým zo zatajovania výšky svojho súkromného majetku a príjmov.

Meta dlhodobo verejne vystupuje proti vláde úradujúceho premiéra Ediho Ramu, ktorú nazýva "kleptokratickým režimom", pričom ju obviňuje z uzurpovania všetkých zákonodarných, správnych aj súdnych právomocí.