Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 1. júl 2024Meniny má Diana
< sekcia Zahraničie

Alijev vyhlásil predčasné parlamentné voľby na 1. septembra

Na snímke prezident Azerbajdžanu Ilham Alijev. Foto: TASR- Jaroslav Novák

Alijev je pri moci v Azerbajdžane už vyše 20 rokov.

Baku 28. júna (TASR) - Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev v piatok rozpustil zákonodarný zbor a na 1. septembra vyhlásil predčasné parlamentné voľby. Príslušný prezidentský dekrét zverejnili na webovej stránke prezidenta. Agentúra Reuters napísala, že ide o očakávaný krok, ale je nepravdepodobné, že by sa po voľbách radikálne zmenilo súčasné zloženie parlamentu. Informuje TASR.

Ústavný súd v krajine vo štvrtok rozhodol, že rozpustenie parlamentu a usporiadanie predčasných volieb je legitímny krok. O verdikt ho požiadala vládnuca strana Nový Azerbajdžan (YAP), uviedla agentúra Anadolu.

Alijev je pri moci v Azerbajdžane už vyše 20 rokov. Vo februári zvíťazil v predčasných prezidentských voľbách s viac než 92 percentami hlasov. Jeho vládnuca strana YAP má v končiacom parlamente 69 zo 125 kresiel a očakáva sa, že v septembrových voľbách získa opäť väčšinu.

Opoziční poslanci sú lojálni súčasnému prezidentovi, mimoparlamentní kritici však hovoria, že čelia perzekúcii. Pred prezidentskými voľbami totiž v krajine zadržali viacerých nezávislých novinárov a politických aktivistov.

Niektorí zo zadržaných, voči ktorým vzniesli obvinenia z činov vrátane pašovania, označili trestné konanie za politicky motivované. Naopak, azerbajdžanské úrady tvrdia, že ich nezadržali z politických dôvodov.