Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Alžírsko dodá Libanonu palivo na prevádzkovanie elektrární

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Alžírsko podľa tamojšieho rádia na situáciu v Libanone zareagovala prísľubom okamžitého dodania paliva, žiadne ďalšie podrobnosti však vo vyhlásení uvedené neboli.

Alžír 18. augusta (TASR) - Alžírsko začne okamžite zásobovať Libanon palivom, aby sa zaistila prevádzka jeho elektrární a dodávky elektrickej energie v celej krajine. V nedeľu to vo vyhlásení uviedlo alžírske štátne rádio, na ktoré sa odvolala agentúra Reuters.

Pre nedostatok paliva na výrobu elektrickej energie bola v sobotu v Libanone odstavená posledná fungujúca elektráreň az-Zahrání. V dôsledku toho sa bez dodávok elektriny ocitli odberatelia na celom území Libanonu vrátane veľkých miest a dôležitej infraštruktúry: letiska v Bejrúte, prístavu, vodných čerpadiel a kanalizačných systémov.

Alžírsko podľa tamojšieho rádia na situáciu v Libanone zareagovala prísľubom okamžitého dodania paliva, žiadne ďalšie podrobnosti však vo vyhlásení uvedené neboli, doplnila Reuters.

Libanonská spoločnosť Électricité du Liban (EDL) v sobotu uviedla, že elektráreň obnoví prevádzku hneď, ako budú opäť zabezpečené dodávky ropy. Vláda v Bejrúte vtedy informovala, že nová dávka paliva by mohla byť dodaná 20. augusta.

Libanon čelí problémom s výrobou elektriny veľmi často. Takmer presne pred rokom, v auguste 2023, bola krajina tiež úplne bez prúdu - dve elektrárne prestali fungovať pre nesplácanie dlhov voči operátorskej spoločnosti.