Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Alžírsko posiela Libanonu tony paliva na obnovenie dodávky elektriny

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Očakáva sa, že ďalšie dodávky paliva do Libanonu budú nasledovať, podľa AFP však v tejto súvislosti zatiaľ neboli zverejnené podrobnosti.

Alžír 22. augusta (TASR) - Alžírsky ropný tanker vo štvrtok vyplával smerom k Libanonu, ktorý je od uplynulého víkendu bez elektriny. Z Alžírska tam teraz mieri prvá dodávka približne 30.000 ton paliva. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Alžírsky premiér Nadir Larbawí podľa agentúry APS informoval svojho libanonského náprotivka, úradujúceho predsedu vlády Nadžíba Míkátího o "rozhodnutí stáť pri Libanone... a okamžite mu poskytnúť množstvo paliva na sprevádzkovanie elektrárne a obnovenie dodávky elektriny".

Očakáva sa, že ďalšie dodávky paliva do Libanonu budú nasledovať, podľa AFP však v tejto súvislosti zatiaľ neboli zverejnené podrobnosti.

Libanon už niekoľko rokov zápasí s hospodárskou krízou, k problémom navyše prispievajú aj boje na južnej hranici s Izraelom, ktorý sa od vlaňajšieho októbra navzájom ostreľuje s militantným hnutím Hizballáh. Výpadky prúdu sú v krajine taktiež bežné.

Pre nedostatok paliva na výrobu elektrickej energie bola v sobotu v Libanone odstavená posledná fungujúca elektráreň az-Zahrání. V dôsledku toho sa bez dodávok elektriny ocitli odberatelia na celom území Libanonu vrátane veľkých miest a dôležitej infraštruktúry: letiska v Bejrúte, prístavu, vodných čerpadiel a kanalizačných systémov.

Väčšina libanonských občanov si za posledné roky zvykla kompenzovať pravidelné výpadky elektriny za pomoci dieselových generátorov. Už niekoľko rokov sú totiž dodávky elektriny nepravidelné, pričom sa stáva, že elektrina je k dispozícii len dve hodiny denne.