Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Zahraničie

Alžírsko predloží návrh rezolúcie OSN o ukončení zabíjania v Rafahu

Palestínčania nariekajú nad telami svojich príbuzných zabitých po izraelskom bombardovaní pásma Gazy v márnici v Rafahu, na juhu pásma Gazy 27. mája 2024. Foto: TASR/AP

O utorkové mimoriadne zasadnutie BR OSN požiadalo po nedeľňajšom izraelskom útoku v utečeneckom tábore Tal as-Sultán v západnej časti Rafahu práve Alžírsko.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
New York 29. mája (TASR) - Alžírsko predloží návrh rezolúcie Organizácie Spojených národov (OSN), ktorá bude požadovať ukončenie "zabíjania" v Rafahu, informoval po utorkovom mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) veľvyslanec tejto africkej krajiny. TASR sa odvoláva na agentúru AFP.

O utorkové mimoriadne zasadnutie BR OSN požiadalo po nedeľňajšom izraelskom útoku v utečeneckom tábore Tal as-Sultán v západnej časti Rafahu práve Alžírsko. Alžírsky veľvyslanec neuviedol, kedy by sa podľa neho mohlo o rezolúcii hlasovať.

"Je najvyšší čas, aby táto rada začala konať. Je to otázka života a smrti. Je to naliehavá záležitosť," povedal ešte pred zasadnutím BR OSN francúzsky veľvyslanec Nicolas de Riviere.

Ministerstvo zdravotníctva v palestínskej enkláve po spomínanom útoku hlásilo najmenej 45 mŕtvych, najmä žien a detí, a desiatky zranených, ktorí utrpeli ťažké popáleniny, zlomeniny a zranenia spôsobené črepinami. Predstaviteľ civilnej obrany tejto palestínskej enklávy uviedol, že ďalší izraelský útok na utečenecký tábor západne od Rafahu zabil v utorok ďalších najmenej 21 ľudí.

Izrael napriek tlaku Spojených štátov a ďalších západných krajín vedie vojenské operácie v Rafahu, ktorý je plný ľudí, ktorí utiekli pred bojmi v iných častiach Pásma Gazy.