Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Zahraničie

Ambasáda USA na Srí Lanke varovala občanov pred potenciálnym útokom

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Srílanská polícia po varovaní americkej ambasády oznámila, že spolu s tajnými službami pripravuje nový plán bezpečnostných opatrení zameraných na posilnenie ochrany turistov a letovísk v krajine.

Kolombo 23. októbra (TASR) - Veľvyslanectvo USA na Srí Lanke varovalo v stredu svojich občanov pred potenciálnym útokom v zálive Arugam, ktorý je vyhľadávaný turistami aj surfistami. Tamojšia polícia následne prisľúbila, že posilní bezpečnostné opatrenia. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Ambasáda informovala, že dostala "dôveryhodné" varovania pred útokom v tomto zálive ležiacom na východe ostrovnej krajiny.

Toto pomerne neobvyklé oznámenie vydala po tom, ako sa na sociálnych sieťach začali objavovať príspevky vyzývajúce na bojkot izraelských podnikov v tejto oblasti. AFP v tejto súvislosti uvádza, že v prevažne budhistickej Srí Lanke majú protesty miestnych moslimských skupín proti izraelským vojenským operáciám v Pásme Gaze aj Libanone pomerne rozsiahlu podporu.

Izraelčania predstavujú menej než 1,5 percenta (a síce zhruba 20.000) z celkového 1,5 milióna turistov, ktorí túto juhoázijskú krajinu navštívili počas prvých deviatich mesiacov aktuálneho roka. Práve záliv Arugam je však obľúbenou destináciou Izraelčanov.

Srílanská polícia po varovaní americkej ambasády oznámila, že spolu s tajnými službami pripravuje nový plán bezpečnostných opatrení zameraných na posilnenie ochrany turistov a letovísk v krajine. Informovala tiež, že pre turistov zriadila tzv. horúcu linku, na ktorej môžu úradom nahlasovať akékoľvek obavy súvisiace s bezpečnosťou.

Na Srí Lanke došlo naposledy k útokom 21. apríla 2019 (na Veľkonočnú nedeľu). Koordinované a takmer súbežné samovražedné teroristické útoky boli vtedy cielené na tri kostoly plné ľudí, ktorí sa zišli na veľkonočné bohoslužby, a tri hlavné hotely v hlavnom meste Kolombo. Prišlo pri nich o život 279 osôb, vrátane 45 cudzincov. Stovky ďalších ľudí utrpeli zranenia. Útoky sa pripisujú miestnej džihádistickej skupine, ktorá prisahala vernosť organizácii Islamský štát.

Počet zahraničných turistov po zmienených útokoch prudko klesol. Srí Lanka sa navyše následne v roku 2022 ocitla v ekonomickej kríze a zažívala občianske nepokoje. Stabilizovať ekonomiku sa jej však vlani podarilo vďaka pomoci od Medzinárodného menového fondu, v dôsledku čoho sa tam opäť zvýšil aj prílev zahraničných turistov.