Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia Zahraničie

Americká spoločnosť SpaceX úspešne odštartovala misiu Polaris Dawn

Na snímke z videa spoločnosti SpaceX je vidieť štart misie Polaris Dawn na rakete Falcon 9 z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride v utorok 10. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Odhaduje sa, že počas pobytu vo vesmíre sa bude posádka nachádzať vo vzdialenosti 190 až 1400 kilometrov od povrchu Zeme.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Mys Canaveral 10. septembra (TASR) — Americká spoločnosť SpaceX v utorok úspešne odštartovala misiu Polaris Dawn. Let rakety Crew Dragon potrvá päť dní a zúčastní sa na nej štvorčlenná civilná posádka. Súčasťou expedície bude aj prvý výstup neprofesionálnych astronautov do otvoreného vesmíru. TASR informuje podľa agentúry AP, AFP, Reuters a príspevkov na sociálnej sieti X.

Posádka zložená z miliardára Jareda Isaacmana, vojenského stíhacieho pilota vo výslužbe Scotta Poteeta a dvoch zamestnancov spoločnosti SpaceX, odštartovala z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride o 5.23 h miestneho času (11.23 h SELČ). Do beztiažového stavu posádka vstúpila približne 14 minút po štarte.

Po vstupe do vesmíru sa Crew Dragon usadí na obežnej dráhe. Odhaduje sa, že počas pobytu vo vesmíre sa bude posádka nachádzať vo vzdialenosti 190 až 1400 kilometrov od povrchu Zeme.

Reuters pripomína, že od ukončenia amerického vesmírneho programu Apollo v roku 1972 sa žiadni astronauti nenachádzali tak ďaleko od zemského povrchu. Pre porovnanie, Medzinárodná vesmírna stanica (ISS) sa nachádza vo výške od 370 do 460 kilometrov.

Výstup posádky do vesmíru je naplánovaný na štvrtok. Uskutočniť by sa mal vo výške 700 kilometrov a trvať bude približne 20 minút. Štyria astronauti pri tejto príležitosti otestujú nové skafandre vyvinuté spoločnosťou SpaceX.

V minulosti výstupy do vesmíru uskutočnili iba profesionálni astronauti. Na ISS sa takýchto výstupov od roku 2000 uskutočnilo približne 270 a na čínskej orbitálnej stanici Nebeský palác (Tchien-kun) vystúpili tajkonauti do vesmíru 16-krát.