Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Americké veľvyslanectvo varuje pred zvýšeným rizikom raketových útokov

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR - Jaroslav Novák

Na zvýšené riziko ruských útokov vo štvrtok upozornila aj Čína, ktorá svojich občanov na Ukrajine vyzvala na zvýšenú opatrnosť v nasledujúcich dňoch a vystríhala ich pred cestovaním po krajine.

Kyjev 22. augusta (TASR) - Americké veľvyslanectvo v Kyjeve v stredu večer varovalo, že Rusko môže v nasledujúce dni zintenzívniť raketové útoky na celom území Ukrajiny. Obavy amerických diplomatov rastú najmä v súvislosti s blížiacim sa sviatkom ukrajinskej nezávislosti od Sovietskeho zväzu. TASR o tom píše podľa správy agentúry Reuters a televízii CNN a BBC.

"Veľvyslanectvo USA v Kyjeve predpokladá, že počas nasledujúcich dní a víkendu hrozí zvýšené riziko nočných aj denných útokov ruských dronov a rakiet na celom území Ukrajiny v súvislosti s Dňom nezávislosti Ukrajiny 24. augusta," uviedlo veľvyslanectvo vo vyhlásení.

Na zvýšené riziko ruských útokov vo štvrtok upozornila aj Čína, ktorá svojich občanov na Ukrajine vyzvala na zvýšenú opatrnosť v nasledujúcich dňoch a vystríhala ich pred cestovaním po krajine.

Dôležitosť dňa nezávislosti pre Ukrajincov výrazne stúpla najmä od začiatku celoplošnej ruskej ofenzívy vo februári 2022, pripomína Reuters. Pred dvoma rokmi Rusko 24. augusta podniklo raketový útok na vlakovú stanicu na východe Ukrajiny, pri ktorom zahynulo 22 ľudí. Pred rokom zasa ukrajinské sily uskutočnili menšiu symbolickú operáciu na okupovanom polostrove Krym, kde vztýčili ukrajinskú vlajku.

Deň nezávislosti si navyše budú Ukrajinci pripomínať v čase, keď ich jednotky podnikajú inváziu do ruskej Kurskej oblasti, v ktorej sa im podarilo obsadiť už desiatky obcí. Ruský prezident Vladimir Putin uviedol, že ruské sily budú na ukrajinský útok "adekvátne reagovať", pripomína Reuters.