Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Americkí a európski diplomati budú v Paríži rokovať o Blízkom východe

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Stretnutie sa uskutoční v čase rastúcich obáv z vypuknutia regionálnej vojny.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Paríž 18. septembra (TASR) - Vysokopostavení diplomati zo Spojených štátov, Británie, Nemecka, Francúzska a Talianska sa vo štvrtok stretnú v Paríži, kde budú preberať stupňujúce sa napätie na Blízkom východe. S odvolaním sa na nemenované zdroje o tom v stredu informovala agentúra AFP.

Účasť na schôdzke v metropole Francúzska podľa agentúry potvrdil taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani. K spojencom Washingtonu sa po rokovaniach v Káhire o možnostiach prímeria v Pásme Gazy pridá aj šéf americkej diplomacie Antony Blinken.

Stretnutie sa uskutoční v čase rastúcich obáv z vypuknutia regionálnej vojny. K eskalácii zrejme prispeli aj posledné dva dni, počas ktorých došlo v Libanone k sérii výbuchov pagerov a iných osobných komunikačných zariadení.

Libanonského militantné hnutie Hizballáh z tohto bezprecedentného útoku obvinilo Izrael; ten sa k situácii zatiaľ oficiálne nevyjadril. Izraelský minister obrany Joav Galant iba v stredu vyhlásil začiatok "novej fázy" vojny.

Po takmer roku bojov proti militantom z hnutia Hamas v Pásme Gazy sa podľa Galanta "presúva ťažisko presmerovaním zdrojov a zložiek" na sever Izraela, kde dochádza takmer k dennému cezhraničnému ostreľovaniu s Hizballáhom.

Spojené štáty po prvej utorkovej sérii výbuchov v Libanone, ktoré si vyžiadali najmenej 12 obetí a vyše 2800 zranených, vyjadrili potrebu diplomatického riešenia v konflikte medzi Hizballáhom a Izraelom.

Nová vlna explózií vysielačiek a solárnych panelov v Libanone v stredu mala za následok 14 obetí a vyše 450 ľudí utrpelo zranenia, informovalo libanonské ministerstvo zdravotníctva.

Blinken počas návštevy Káhiry, kde sa snažil obnoviť rokovania sprostredkovávané Egyptom, Katarom a USA, vyhlásil, že prímerie v Pásme Gazy by bolo najlepším spôsobom, ako zastaviť šírenie násilia na celom Blízkom východe.