Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Zahraničie

Americkí kongresmani sa stretli s dalajlámom, čo vyvolalo hnev Číny

Na snímke, ktorú zdieľal úrad dalajlámu, republikánsky poslanec Michael McCaul (vľavo) sa víta s tibetským duchovným vodcom dalajlámom v jeho rezidencii v indickej Dharamshale v stredu 19. júna 2024. Foto: TASR/AP

Po stretnutí s dalajlámom sa americký zákonodarcovia prihovorili stovkám ľudí, ktorí sa zhromaždili v kláštore vedľa sídla 88-ročného duchovného vodcu, pričom mávali americkými a tibetskými vlajkami.

Naí Dillí 19. júna (TASR) - Delegácia členov Kongresu Spojených štátov sa v stredu v indickej Dharamsále stretla s tibetským dalajlámom, čo vyvolalo hnev Číny, ktorá považuje tohto exilového duchovného vodcu za nebezpečného separatistu.

Ako informovala agentúra AP, delegáciu viedol republikánsky kongresman Michael McCaul a jej súčasťou bola aj bývalá predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová.

Okrem dalajlámu, ktorý žije v exile od svojho úteku z Tibetu po neúspešnom povstaní proti čínskej vláde v roku 1959, sa americkí kongresmani stretli aj s predstaviteľmi tibetskej exilovej vlády, ktorá chce pre Tibet väčšiu autonómiu.

Peking túto exilovú administratívu neuznáva a od roku 2010 nevedie so zástupcami dalajlámu žiadny dialóg.

Po stretnutí s dalajlámom sa sedem amerických zákonodarcov prihovorilo stovkám ľudí, ktorí sa zhromaždili v kláštore vedľa sídla 88-ročného duchovného vodcu, pričom mávali americkými a tibetskými vlajkami.

Kongresmani v príhovoroch uviedli, že hlavným cieľom ich návštevy bolo hovoriť o zákone o riešení problémov Tibetu, ktorý minulý týždeň schválil americký Kongres a ktorého cieľom je podporiť dialóg medzi dalajlámom a čínskymi predstaviteľmi s nádejou na nájdenie nenásilného riešenia vzťahov medzi Tibetom a Pekingom. Návrh zákona bol po schválení poslancami zaslaný na podpis prezidentovi Joeovi Bidenovi.

Tibeťanka v exile drží vlajku USA a nahráva si ju telefónom na verejnom podujatí, počas ktorého americkú delegáciu vedenú republikánskym poslancom Michaelom McCaulom pozdravil predseda Ústrednej tibetskej správy a ďalší predstavitelia v chráme Tsuglakhang v indickej Dharamshale v stredu 19. júna 2024.
Foto: TASR/AP


McCaul vo svojom príhovore informoval, že návrh zákona potvrdzuje podporu práva Tibetu na sebaurčenie zo strany USA. Dodal, že tento týždeň dostala delegácia list od Komunistickej strany Číny, v ktorom ich varovala pred návštevou Tibetu. "Nenechali sme sa zastrašiť, takže sme dnes tu," povedal McCaul za potlesku ľudí.

Návšteva kongresmanov u dalajlámu i prijatý zákon vyvolali rýchlu reakciu Pekingu, doplnila AP.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Lin Ťien v utorok vyzval Washington, aby nepodporoval nezávislosť Tibetu. vyhlásil tiež, že Biely dom "nesmie podpísať zákon", v opačnom prípade Čína prijme "rozhodné opatrenia". Nešpecifikoval však pritom, o aké opatrenia môže ísť.

Čína obvykle argumentuje, že Tibet pod jeho vládou zažíva sociálnu stabilitu a hospodársky rast.

Stojaci (zľava doprava) demokratický poslanec Gregory Meeks, predseda Ústrednej tibetskej správy Penpa Tsering, republikánsky poslanec Michael McCaul a demokratická bývalá predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová stoja spolu pri príchode na verejné podujatie, počas ktorého tibetskí exiloví vládni predstavitelia blahoželali delegátom USA v chráme Tsuglakhang v indickej Dharamshale v stredu 19. júna 2024.
Foto: TASR/AP


Dalajláma odmieta tvrdenie Pekingu, že je separatistom, a tvrdí, že sa len zasadzuje za autonómiu a ochranu budhistickej kultúry a náboženstva Tibetu.

Tibetský duchovný vodca v minulosti nadviazal kontakty s viacerými vplyvnými predstaviteľmi USA i prezidentmi - od Jimmyho Cartera po Baracka Obamu - s výnimkou Donalda Trumpa. S Bidenom sa od jeho nástupu do funkcie v roku 2021 ešte nestretol.

Očakáva sa, že dalajláma vo štvrtok odcestuje do USA na lekárske vyšetrenie. Nateraz nie je jasné, či sa počas pobytu v USA uskutočnia aj nejaké stretnutia s politikmi či vplyvnými osobnosťami.