Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Amerika chce na rokovaniach o prímerí v Sudáne hmatateľné výsledky

Na archívnej snímke osobitný vyslanec USA pre Sudán Tom Perriello. Foto: TASR/AP

Sudánske ozbrojené sily (SAF) však nie sú spokojné s formátom dohodnutým Washingtonom a nezúčastňujú sa na procese.

Ženeva 15. augusta (TASR) - Osobitný vyslanec USA pre Sudán Tom Perriello vo štvrtok uviedol, že chce dosiahnuť "hmatateľné výsledky" rozhovorov o ukončení ničivej vojny v tejto africkej krajine napriek tomu, že sudánska vláda sa drží stranou. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry AFP.

Od apríla 2023 zúri vojna medzi sudánskou armádou pod vedením faktického vládcu krajiny Abdala Fattáha Burhána a polovojenskými Silami rýchlej podpory (RSF), ktoré vedie jeho bývalý zástupca Muhammad Hamdán Daklú.

Delegácia RSF sa zúčastňuje na rokovaniach o zabezpečení prímeria, ktoré sprostredkovali USA a ktoré sa začali v stredu na neznámom mieste vo Švajčiarsku.

Sudánske ozbrojené sily (SAF) však nie sú spokojné s formátom dohodnutým Washingtonom a nezúčastňujú sa na procese.

"V spolupráci s medzinárodnými partnermi pokračujeme v neúnavnej práci na záchrane životov a zabezpečujeme, aby sme dosiahli hmatateľné výsledky," uviedol Perriello.

Na konci prvého dňa Spojené štáty opäť vyzvali sudánsku armádu, aby sa pridala k rokovaniam, ktoré prebiehajú za zatvorenými dverami a môžu trvať až desať dní.

Sudán dal vo štvrtok opäť jasne najavo svoj nesúhlas. "Odmietanie hrozieb a zastrašovania je v povahe sudánskeho ľudu," vyhlásil sudánsky minister financií Džibríl Ibráhím.

"Vláda nebude akceptovať mediáciu vynútenú silou a nebude účastníkom rokovaní, ktorých cieľom je legalizovať okupáciu civilných objektov zločineckou milíciou a zachovať si miesto na politickej a bezpečnostnej scéne aj v budúcnosti," dodal.

Rokovania spoločne organizujú Saudská Arábia a Švajčiarsko, pričom ako riadiaca skupina pôsobia Africká únia (AÚ), Egypt, Spojené arabské emiráty (SAE) a OSN.

Sudánska armáda opakovane obvinila SAE z podpory RSF, čo SAE popierajú. Predchádzajúce rokovania v saudskoarabskom meste Džidda sa skončili bez výsledku.

Cieľom rozhovorov vo Švajčiarsku je dohodnúť sa na prímerí, zlepšiť prístup k humanitárnej pomoci a vytvoriť mechanizmy presadzovania právnych predpisov.

Brutálny konflikt v Sudáne vyvolal jednu z najhorších humanitárnych kríz na svete. Viac ako polovica obyvateľov trpí akútnym hladom, pričom boje prinútili každého piateho človeka opustiť svoj domov a desaťtisíce ľudí prišli o život.