Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 1. júl 2024Meniny má Diana
< sekcia Zahraničie

Anglikánskej cirkvi hrozí rozkol pre požehnávanie homosexuálnych párov

Na archívnej snímke účastníci pochodu Dúhový Pride. Foto: FOTO TASR - Jaroslav Novák

Anglikánska cirkev má 16.000 chrámov a manželstvá osôb rovnakého pohlavia nepovoľuje.

Londýn 28. júna (TASR) - Konzervatívni predstavitelia anglikánskej cirkvi v Británii pohrozili odlukou v prípade schválenia návrhu, podľa ktorého by homosexuálne páry mohli duchovní požehnávať v chrámoch v podobe osobitného obradu podobného sobášu. Doteraz takéto páry požehnávali len v rámci pravidelných bohoslužobných obradov prístupných verejnosti. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Tieto plány sa majú prerokúvať na júlovej synode. Členovia spomínanej konzervatívnej skupiny v liste zaslanom popredným predstaviteľom anglikánskej cirkvi uvádzajú, že plány na zavedenie osobitných obradov sú v "jasnom rozpore" s učením cirkvi o manželstve ako výlučnom zväzku medzi mužom a ženou.

Anglikánska cirkev má 16.000 chrámov a manželstvá osôb rovnakého pohlavia nepovoľuje. V roku 2022 však rozhodla, že duchovní môžu takéto páry požehnávať - ale len v rámci bežných obradov, ktoré neindikujú uzavretie manželstva.

Júlová synoda anglikánskej cirkvi sa má zaoberať návrhom, podľa ktorého by skúšobne zaviedli požehnávanie párov rovnakého pohlavia v podobe osobitného obradu, podobne ako v prípade sobášov. Nemá ísť o manželstvo, ale konzervatívci sa obávajú, že tento návrh zachádza príliš ďaleko.

"Ak bude odklon od učenia cirkvi pokračovať, tak nebudeme mať inú možnosť než fakticky ustanoviť paralelnú provinciu v rámci anglikánskej cirkvi," uviedla konzervatívna skupina, za ktorou stojí 2000 duchovných.

Jedenásť anglikánskych biskupov v stredu avizovalo, že návrh na osobitné obrady pre homosexuálne páry nepodporí.