Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 28. august 2024
< sekcia Zahraničie

Prieskum: Väčšina demokratov chce, aby Biden stiahol svoju kandidatúru

Na archívnej snímke Joe Biden. Foto: TASR/AP

Výsledky prieskumu podkopali Bidenove nedávne tvrdenia, že aj po nevydarenej televíznej debate s republikánskym exprezidentom Donaldom Trumpom má podporu demokratov.

Washington 17. júla (TASR) - Takmer dve tretiny amerických demokratov chcú, aby prezident USA Joe Biden stiahol svoju opätovnú kandidatúru na prezidenta a umožnil tak Demokratickej strane nominovať iného kandidáta. Vyplýva to z prieskumu, ktorý realizovalo americké Centrum pre výskum verejných otázok inštitútu NORC a agentúry Associated Press (AP).

Výsledky prieskumu podkopali Bidenove nedávne tvrdenia, že aj po nevydarenej televíznej debate s republikánskym exprezidentom Donaldom Trumpom má podporu demokratov, hoci stratil priazeň niektorých "veľkých mien".

Nový prieskum ukázal, že len približne traja z desiatich demokratov sú extrémne alebo veľmi presvedčení o tom, že Biden má mentálne schopnosti efektívne vykonávať funkciu prezidenta. Ide o pokles oproti februárovému prieskumu, v ktorom mu plnú dôveru vyjadrilo takmer 40 percent demokratov, pripomína AP.

Zistenia zvýrazňujú výzvy, ktoré zaznievajú v Demokratickej strane, aby úradujúci prezident odstúpil z boja o Biely dom. Biden (81) sa však naďalej snaží členov svojej strany presvedčiť, že je najlepším kandidátom na víťazstvo v súboji s Trumpom.

Prieskum uskutočnili od 11. do 15. mája na vzorke 1253 respondentov.

Demokrati chcú usporiadať virtuálne hlasovanie o nominácii svojho prezidentského kandidáta počas prvého augustového týždňa. Výbor zhromaždenia Demokratickej strany bude o pravidlách diskutovať v piatok a dokončí ich budúci týždeň, informovala agentúra AP na základe listu zaslaného členom Demokratickej strany.