Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Argentína: Opozičný Urrutia vyhral prezidentské voľby vo Venezuele

Na snímke protestujú ľudia proti výsledku volieb. Foto: TASR/AP

Venezuela sa ponorila do politickej krízy, odkedy úrady vyhlásili súčasného autoritárskeho prezidenta Madura za víťaza nedeľňajších volieb.

Buenos Aires 2. augusta (TASR) - Buenos Aires v piatok uznalo opozičného kandidáta Gonzáleza Urrutiu za novozvoleného prezidenta Venezuely, uviedla argentínska ministerka zahraničných vecí Diana Mondinová na sociálnych sieťach. TASR informuje podľa agentúr AFP a Reuters.

"Všetci môžeme bezpochyby potvrdiť, že legitímnym víťazom a zvoleným prezidentom je Edmundo González (Urrutia)," napísala Mondinová na sieti X.

Argentína je jednou z množstva krajín, ktorá spochybnila výsledky prezidentských volieb vo Venezuele. Spolu so šiestimi ďalšími latinskoamerickými štátmi v spoločnom vyhlásení žiada o úplné prehodnotenie výsledkov nedeľňajších volieb. Diplomatický personál týchto krajín bol preto požiadaný, aby opustil Venezuelu.

Venezuela sa ponorila do politickej krízy, odkedy úrady vyhlásili súčasného autoritárskeho prezidenta Madura za víťaza nedeľňajších volieb. Venezuelská Národná volebná rada (CNE) v pondelok oznámila, že získal 51,2 percenta hlasov. Opozičný kandidát González Urrutia podľa nej skončil druhý so ziskom 44,2 percenta hlasov. CNE však nezverejnila podrobné výsledky, ktoré by to potvrdili.

Opozícia tvrdí, že právoplatným víťazom volieb je jej kandidát. Zverejnila aj údaje o hlasovaní, podľa ktorých Urrutia porazil Madura s veľkým rozdielom hlasov, tak ako to naznačovali aj predvolebné prieskumy verejnej mienky.

Spojené štáty, EÚ, Brazília, Kolumbia či Mexiko vyzvali Venezuelu, aby zverejnila podrobné výsledky volieb. USA tiež vo štvrtok oznámili, že považujú za víťaza volieb vo Venezuele Gonzáleza Urrutiu.