Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Zahraničie

Američania zabili v Sýrii významného predstaviteľa Islamského štátu

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR - Lukáš Grinaj

USA majú približne 900 vojakov v Sýrii a 2500 ďalších v Iraku v rámci medzinárodnej koalície, ktorá bojuje proti skupine Islamský štát.

Káhira 19. júna (TASR) - Centrálne velenie americkej armády (CENTCOM) v stredu oznámilo, že podniklo v Sýrii vzdušný útok, pri ktorom zomrel vysokopostavený predstaviteľ extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) Jamál Muhammad Ibráhím al-Džanábí. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Jeho úmrtie podľa CENTCOM-u naruší schopnosť IS získavať zdroje na teroristické útoky a podnikať ich. "Nič nenaznačuje, že by pri útoku boli zranení civilisti," uviedlo veliteľstvo na sociálnej sieti X.

CENTCOM dodal, že americká armáda bude spolu so spojencami a partnermi pokračovať v danom regióne v operáciách zameraných na oslabenie schopnosti IS a zaistenie jeho trvalej porážky.

USA majú približne 900 vojakov v Sýrii a 2500 ďalších v Iraku v rámci medzinárodnej koalície, ktorá bojuje proti skupine Islamský štát. Táto džihádistická organizácia kedysi ovládala rozsiahle územia v oboch krajinách.