Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Zahraničie

Armády Burkiny Faso a Mali odsúdili videá, na ktorých mrzačia mŕtvoly

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Vladimír Benko

V Burkine Faso, Mali, ako aj susednom Nigeri v súčasnosti vládnu vojenské junty, ktoré sa k moci dostali po štátnych prevratoch v uplynulých rokoch.

Ouagadougou/Bamako 25. júla (TASR) - Armády Burkiny Faso a Mali vo štvrtok odsúdili sériu videí, na ktorých údajne vojaci armád oboch štátov zmrzačujú mŕtvoly. TASR informáciu prevzala z agentúry Reuters.

Videá sa začali šíriť na sociálnych sieťach minulý týždeň. V jednom z nich burkinský vojak ukazuje odrezané časti ľudských tiel a páli ich na ohni.

V ďalšom muž v uniforme malijských ozbrojených síl mačetou rozrezal brucho mŕtveho muža. Malijská armáda v reakcii uviedla, že ide o "ojedinelú ohavnosť". Agentúra Reuters nedokázala pravosť videí bezprostredne overiť.

Burkina Faso aj Mali vydali podobné stanoviská, v ktorých videá odsúdili. "V uplynulých dňoch sa na sociálnych sieťach objavili neúnosne kruté zábery," uviedli. Vo vyhlásení činy vojakov odsúdili a označili ich za protiklad svojich hodnôt. Uviedli, že videá preveria a identifikujú osoby v nich.

Armády Mali a Burkiny Faso bojujú proti islamským radikálom, ktorí pôsobia v regióne Sahel na juhu Sahary. OSN a ľudskoprávne organizácie opakovane obvinili malijské a burkinské jednotky zo závažného porušovania ľudských práv a páchania násilia na civilistoch podozrivých zo spolupráce s islamistami. Obe armády pochybenia popreli.

V Burkine Faso, Mali, ako aj susednom Nigeri v súčasnosti vládnu vojenské junty, ktoré sa k moci dostali po štátnych prevratoch v uplynulých rokoch.