Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 19. október 2024Meniny má Kristián
< sekcia Zahraničie

Arménska polícia na protestoch proti premiérovi zadržala vyše 200 ľudí

Na archívnej snímke z 2. mája 2022 policajti zadržali demonštranta počas protestného zhromaždenia v Jerevane. Foto: TASR/AP

Demonštrácie za odstúpenie Pašinjana sa v Arménsku obnovili minulý mesiac po tom, čo premiér v arménskom parlamente hovoril o potrebe uzatvorenia mieru medzi Arménskom a Azerbajdžanom.

Jerevan 3. mája (TASR) - Polícia v Arménsku zadržala v utorok viac ako 200 protivládnych demonštrantov, ktorí sa v Jerevane i ďalších mestách snažili zablokovať dopravu na uliciach a požadovali odstúpenie premiéra Nikola Pašinjana v súvislosti s jeho postupom v územnom spore s Azerbajdžanom. Informovala o tom agentúra AFP.

Prvé protesty vypukli v nedeľu v Jerevane, pričom opozícia na nich žiadala Pašinjanovu demisiu a obvinila ho z toho, že má v pláne odstúpiť Azerbajdžanu celý región Náhorný Karabach, o ktorý sa obe krajiny dlhodobo sporia, pričom v roku 2020 tento ich spor prerástol do vojnového konfliktu.
Policajti zadržali demonštranta počas protestného zhromaždenia v Jerevane v pondelok 2. mája 2022.
Foto: TASR/AP

Ďalšie demonštrácie sa konali v pondelok a v utorok polícia zasiahla proti tým ich účastníkom, ktorí blokovali dopravu v centre Jerevanu a spôsobovali tým chaos. Podľa agentúry AFP Arménsko zažíva najväčšie protesty od volieb v septembri minulého roka.

Arménska bezpečnostná služba varovala minulú sobotu pred "reálnou hrozbou nepokojov v krajine". Pašinjanov spojenec a predseda parlamentu Alen Simonjan však riziko nestability bagatelizoval a zdôraznil, že "v Arménsku nie je žiadna politická kríza".

"Politické sily, ktoré prehrali parlamentné voľby v roku 2021, sa agresívne pokúšajú vyvolať vlnu protestov, ale naši občania sa už rozhodli a držia sa od nich ďalej," povedal v utorok na tlačovej konferencii.
Na archívnej snímke z 2. mája 2022 policajti zadržali demonštranta počas protestného zhromaždenia v Jerevane.
Foto: TASR/AP

Vodca opozície a podpredseda parlamentu Iškan Sagateljan však označuje Pašinjana za zradcu a tvrdí, že nekončiace sa pouličné protesty ho prinútia odstúpiť.

Demonštrácie za odstúpenie Pašinjana sa v Arménsku obnovili minulý mesiac po tom, čo premiér v arménskom parlamente hovoril o potrebe uzatvorenia mieru medzi Arménskom a Azerbajdžanom.