Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 10. október 2024Meniny má Slavomíra
< sekcia Zahraničie

Arménsko: V Karabachu zomrelo 32 ľudí, 200 utrpelo zranenia

Deti sú v úkryte počas ostreľovania v Náhornom Karabachu v Azerbajdžane. Foto: TASR/AP

V dôsledku ostreľovania máme v súčasnosti 32 mŕtvych a viac než 200 zranených ľudí, spresnila arménska ombudsmanka Anahit Manasjanová.

Jerevan 20. septembra (TASR) — Viac než 30 ľudí vrátane civilistov a detí prišlo o život a vyše 200 utrpelo zranenia za necelých 24 hodín azerbajdžanskej vojenskej operácie v odštiepeneckom, Arménmi obývanom regióne Náhorný Karabach. Uviedli to v stredu podľa agentúry AFP arménski predstavitelia.

"V dôsledku ostreľovania máme v súčasnosti 32 mŕtvych a viac než 200 zranených ľudí," spresnila arménska ombudsmanka Anahit Manasjanová na Facebooku s tým, že medzi obeťami je sedem civilistov vrátane dvoch detí.

Agentúra Reuters však v stredu citovala bývalého šéfa vlády neuznanej Republiky Náhorný Karabach Rubeda Vardanjana, podľa ktorého prišlo počas utorkovej pozemnej "protiteroristickej" operácie Azerbajdžanu o život takmer 100 ľudí a stovky utrpeli zranenia.

Cieľom tejto operácie má byť opätovné nastolenie ústavného poriadku v Náhornom Karabachu.

"V podstate nám hovoria, že musíme odísť, alebo akceptovať, že toto je súčasť Azerbajdžanu. V podstate ide o klasické etnické čistky, pri ktorých prišlo o život množstvo civilistov," dodal Vardanjan.

Zároveň kritizoval nečinnosť Ruska, ktoré má v oblasti svoje mierové jednotky, ale aj ostatných krajín sveta. "Nikto nič nerobí, každý to ignoruje. Rusko je ticho, takisto však aj Západ," podotkol.

Arménsko a Azerbajdžan sa už desaťročia sporia o separatistický región Náhorný Karabach, ktorý je oficiálne súčasťou Azerbajdžanu, avšak od začiatku 90. rokov je pod kontrolou arménskych separatistov. Počas šesťtýždňovej vojny v roku 2020 Azerbajdžan znovu získal kontrolu nad niektorými karabašskými regiónmi a následne podpísal Ruskom sprostredkované prímerie s Arménskom.