Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Zahraničie

Attal: V 2.kole volieb nesmie krajnej pravici pripadnúť ani jeden hlas

Francúzsky premiér Gabriel Attal počas vyhlásenia po 1. kolo predčasných parlamentných volieb 30. júna 2024 v Paríži. Foto: TASR/AP

"Náš cieľ je jasný: zabrániť RN, aby bola zvolená v druhom kole. Ani jeden hlas nesmie pripadnúť Národnému združeniu," dodal francúzsky premiér z centristickej strany prezidenta Emmanuela Macrona.

Paríž 1. júla (TASR) - Francúzsky premiér Gabriel Attal v nedeľu vyzval voličov, aby v druhom kole predčasných parlamentných volieb nedali krajnej pravici "ani jeden hlas" po tom, ako v prvom kole volieb podľa predbežných výsledkov zvíťazila strana Národné združenie (RN) Marine Le Penovej. TASR o tom informuje podľa správ agentúr Reuters a AFP.

"Krajná pravica je pred bránami moci," povedal Attal a varoval, že strane hrozí zisk absolútnej väčšiny. "Náš cieľ je jasný: zabrániť RN, aby bola zvolená v druhom kole. Ani jeden hlas nesmie pripadnúť Národnému združeniu," dodal francúzsky premiér z centristickej strany (RE) prezidenta Emmanuela Macrona.

Na základe predbežných výsledkov prvého kola predčasných parlamentných volieb vedie so ziskom približne 34 percent hlasov francúzska krajne pravicová strana Národné združenie. Ľavicová koalícia Nový ľudový front (NFP) sa umiestnila na druhom mieste s približne 29 percentami, tretie miesto predbežne patrí centristickému bloku prezidenta Macrona, ktorý podporilo 20,5 percenta až 23 percent voličov.

Marine Le Penová vyzvala nacionalistickú alianciu, aby v druhom kole predčasných parlamentných volieb získala absolútnu väčšinu. Prezident Macron hneď po zverejnení predbežných výsledkov povedal, že nastal čas, aby sa proti Le Penovej strane postavila veľká, jasne demokratická a republikánska koalícia.

Macron tiež povedal, že vysoká volebná účasť je dôkazom toho, aké dôležité je pre Francúzov toto hlasovanie, a že voliči si želajú, aby sa politická situácia vyjasnila. Podľa odhadov sa volebná účasť pohybovala medzi 65,8 až 67 percentami, čo je oveľa viac ako v predošlých parlamentných voľbách pred dvoma rokmi.