Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 17. október 2024Meniny má Hedviga
< sekcia Zahraničie

Austrália daruje Ukrajine 49 tankov M1A1 Abrams

Na archívnej snímke tank M1-A1 Abrams. Foto: TASR/AP

Tanky mali byť vyradené z prevádzky začiatkom budúceho roka. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Canberra 17. októbra (TASR) - Austrália daruje Ukrajine starnúcu flotilu 49 tankov M1A1 Abrams americkej výroby, uviedlo vo štvrtok austrálske ministerstvo obrany. Tanky mali byť vyradené z prevádzky začiatkom budúceho roka. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Viac ako 60 ton vážiace tanky Austrália vyšle na pomoc vojnovému úsiliu Ukrajiny, ktorá sa viac ako dva a pol roka bráni ruskej agresii a pripravuje sa na ďalšiu vojnovú zimu. Niektoré tanky si vyžadujú menšie opravy, iné zas možno využiť na náhradné diely.

"Stojíme bok po boku s Ukrajinou v jej boji proti nezákonnej ruskej invázii," uviedol austrálsky minister obranného priemyslu Pat Conroy vo svojom vyhlásení, v ktorom oznámil darovanie tankov Ukrajine.

"Som nesmierne vďačný za odvážne rozhodnutie Austrálie, poskytnúť 49 tankov M1A Abrams pre našu obranu proti ruskej agresii," napísal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na sieti X. "Austrália zostáva naším spoľahlivým partnerom v bránení slobody, demokracie, ľudského života a svetovej bezpečnosti," dodal Zelenskyj.

Ukrajina niekoľkokrát požiadala Austráliu o darovanie starého vojenského vybavenia, pripomína AFP. Napriek tomu však Austrália v tomto roku vyradila svoje vrtuľníky MRH-90 Taipan, namiesto toho, aby ich poslala na Ukrajinu. Conroy v súvislosti s týmto rozhodnutím uviedol, že stroje neboli v dobrom stave.

Austrálsky obranný analytik Michael Shoebridge povedal, že Canberra musí zintenzívniť darcovstvo vojenského vybavenia a oznámenie o dodávke tankov označil za dobrú správu.