Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Zahraničie

Austrália, Nový Zéland a Kanada vyzvali na okamžité prímerie v Gaze

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Lídri zároveň vyjadrili podporu návrhu dohody o prímerí a prepustení rukojemníkov, ktorú predstavil prezident USA Joe Biden a podporila ju aj Bezpečnostná rada OSN.

Canberra 26. júla (TASR) - Lídri Austrálie, Nového Zélandu a Kanady vyzvali v piatok spoločne na okamžité prímerie v Pásme Gazy. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry Reuters.

"Okamžité prímerie je naliehavo potrebné," uviedli v spoločnom vyhlásení austrálsky premiér Anthony Albanese, predseda kanadskej vlády Justin Trudeau a novozélandský premiér Christopher Luxon. Situácia v Pásme Gazy je podľa nich katastrofálna a ľudské utrpenie je neprijateľné.

"Takto to nemôže pokračovať," zdôraznili.

"Civilné obyvateľstvo musí byť chránené a na riešenie humanitárnej situácie je potrebné trvalo zvýšiť prísun pomoci naprieč Pásmom Gazy," dodali lídri. Zároveň pripomenuli, že odsudzujú útok radikálneho hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra 2023, po ktorom vypukla vojna v tejto palestínskej enkláve.

"Hamas musí zložiť zbrane a prepustiť všetkých rukojemníkov," uviedli premiéri. Izrael však podľa nich musí brať ohľad na obavy medzinárodného spoločenstva a dbať na ochranu civilistov v súlade s medzinárodným humanitárnym právom.

Lídri zároveň vyjadrili podporu návrhu dohody o prímerí a prepustení rukojemníkov, ktorú predstavil prezident USA Joe Biden a podporila ju aj Bezpečnostná rada OSN. "Vyzývame všetky strany konfliktu na prijatie dohody. Akékoľvek odďaľovanie povedie len k ďalším stratám na životoch," dodali.